Gyadai tanösvény, a teljesíthető kalandtúra

Startlap - Startlap
Itt nem lehet unatkozni egy pillanatra sem.

Nyáron kiváltképp vonzó az árnyas erdőben, a hűs lombok alatt kirándulni. Főleg ha mindez izgalmas, pörgős, több élményt is kínáló program egyben. Ha ilyenre vágyunk, akkor irány a Szendehely-Katalinpuszta kirándulóközpont, ahonnan a Gyadai tanösvény is indul.

Gyadai tanösvény:

Táv: 5,7 km

Idő: 2,5 óra

Állomások száma: 13

Jelzés: zöld T jelzés

Vezetése: kör

Téma: élővilág, erdőgazdálkodás

Járhatóság: gyalog

Budapesttől alig egy órányi autózásra észak-keletre, a Naszály hegy lábánál található a Szendehely-Katalinpuszta kirándulóközpont, mely egészen egyszerűen lélegzetelállító. Van itt erdei iskola, erdei teázó, erdei étterem, és persze innen, egy takaros kis tavacska mellől indul a Gyadai tanösvény.

Ha a családdal érkezünk és gyerekek is vannak velünk, érdemes már az internetről letölteni, vagy a látogatóközpontban megvenni a gyermekek részére szerkesztett munkafüzetet, amiben a látnivalókhoz kapcsolódó játékos és gondolkodtató feladatokat oldhatnak meg, miközben a tanösvény jelképe, Hangya Dani kíséri őket útjukon.

A tanösvény állomásain található ismeretterjesztő táblákon érdekes információkat, és soha nem hallott tudnivalókat is olvashatunk az erdőről, a környező fákról és az élővilágról. Minden állomáson meg lehet keresni az elrejtett madárodúkat is.

A tanösvény olyan változatos terepen halad, hogy a két és fél óra nagyon hamar elrepül. Először a Lósi patakmeder mentén vezet, majd át a gyadai réten, kaszálón, aztán bent az erdőben, a mocsaras és lápos területeken fapallón kacskaringózik tova, de átszeli az óriások játszóterét, a billenő hídon is átbilleghetünk, végül átkelhetünk a tanösvény egyik fő látnivalóján a függőhídon is. Ha mindez még nem lenne elég, a kirándulóközpont területén kisvonat is üzemel alagutakkal, igazi fordítóval.

 

Forrás:

Erdei kirándulások 

Túraötletek

 

Ez is érdekelhet

képcím

Az extrém hideg miatt már figyelmeztetést adott ki az OMSZ: jön a...

képcím

5 szuper hely Magyarországon az evezés szerelmeseinek -...

képcím

Felszámolták a turai drogmaffiát