Kiemelt Hírek 2018. július 09.

Gigantikus csatornaszörny dugította el a pécsi szennyvíztisztítót: pelenkák, betétek és rongyok hízlalták tonnásra a zsírmonstrumot - fotók

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 09.
Valaki a biciklis nadrágját is a vécén húzta le, majdnem súlyos üzemzavar lett a vége.

Rekord méretű csatornaszörnnyel kellett megküzdenie a hétvégén a pécsi szennyvíztisztító-telep munkatársainak – számolt be a Tettye Forrásház Zrt. oldala. A telep fogadóaknájának egyik nehezen hozzáférhető vezetékét tömítette el a monstrum, ami alapvetően zsírból, valamint egészen meglepő egyéb tárgyakból állt, amiktől érthetetlen módon a vécén lehúzva próbálnak megszabadulni az emberek.

Fotó: Facebook/ Tettye Forrásház Zrt.

A pécsi telepre egy 1,2 méter átmérőjű csőbe érkezik a város és a környező települések szennyvize, amiből először egy sűrű rács szűr ki mindent, ami fél centinél nagyobb, átlagosan összesen napi 410 kg hulladékot. Ennek a berendezésnek az egyik vezetékéig jutott el a elképesztő méretű, összetömörült dugó, amely megakasztotta a szennyvíz folyását.

Fotó: Facebook/ Tettye Forrásház Zrt.

A heroikus küzdelem másfél napon át tartott, a szakemberek minden szaktudásukat és a találékonyságukat bevetették, hogy elkerüljék a súlyos üzemzavart. Végül saját gyártású, karvastagságú szigonyokkal és daru segítségével, több darabbak sikerült kicibálni a szeméthegyet a rendszerből.

Fotó: Facebook/ Tettye Forrásház Zrt.

Megdöbbentő, hogy mennyi mindent húznak le a vécén az emberek

A csatornarém tömör masszája legnagyobb részben konyhai zsiradékból, nedves törlőkendőből, rongyokból, óvszerekből, betétekből és pelenkákból állt, de volt benne egy csomó borotva, hajkefe, fülpiszkálók százai, sőt, még biciklis nadrág is.

A csatornaszörnyek kialakulása elkerülhető lenne, ha a háztartások nem engednének olajat és zsírt a rendszerbe, és nem bíznának vízben nem oldódó, ellenálló szemeteket a szennyvízhálózat gondjaira. Attól még, hogy le lehet valamit húzni a vécén, nem biztos, hogy le is kell.

Kiállítást is rendeztek már a hálózatban kikötött hulladékból

A telep néhány munkatársa korábban egy “takaros kis kiállítást” rakott össze a hálózatban és a szennyvíztelepen landolt meglepő tárgyakból. Mindenféle játékok, mobiltelefon és evőeszközök is akadnak a kiállított tárgyak között.

Londonban egyébként legutóbb egy 250 méter hosszú, 130 tonnás monstrum tömítette el a rendszert.

Keresés az oldalon