Fordulat a Honvédkórházban: több orvos mégis vállal túlórát

Sakkban tartották az orvosokat, akik ismét vállalnak túlmunkát.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-12 10:59

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Visszalépett 10-15 Honvédkórházban dolgozó orvos abból a 45-ből, aki korábban felmondta az önkéntes túlmunkaszerződését – írja a Népszava.

Béremelést ígértek, megnyíltak a műszerraktárak

Zacher Gábor, a sürgősségi osztály vezetőjének lemondása után óránként 6-8000 forintos béremelést ígértek az ottmaradó szak- és váltásvezető orvosoknak, és hirtelen a honvédségi műszerraktárak is megnyíltak – ezzel olyan problémákat enyhítettek, melyekre eddig hiába hívta fel a vezetőség figyelmét Zacher.

Látványos kilépése mellett viszont elterelődött a figyelem egy fontos krízishelyzetről: a traumatológusok és az aneszteziológusok 40 százaléka bejelentette, nem vállal többet önkéntes túlórát. Ennek előzménye júniusban kezdődött, amikor a Honvédkórház vezetősége megvonta a túlmunkáért adható juttatásokat.

Az érintett orvosok több tízezer forinttal kaptak kevesebbet a következő hónapban – volt, akinél ez százezer forintos fizetéscsökkenést jelentett. Szeptemberre a 112 érintett orvos közül 45-en felmondták az önkéntes túlmunkaszerződésüket.

Volt, akit azzal fenyegettek, sehol nem kap majd munkát

Az egészségügyi dolgozók alapvető munkaideje heti 40 óra, melyre a munkáltató kötelezően elrendelhet további 8 órányi műszakot, amely fölött további 12 óra vállalható önként, melyet általában külön szerződés szabályoz. Ez azt eredményezte, hogy a hónap elejétől a szerződésüket felmondó orvosokat a korábbi 60 óra helyett csak heti 48 órára oszthatták be a kórházban. A munkaerőhiány miatt ez a kiesés a tervezett műtétek csúszásával fenyegetett, és az ügyelet megszervezésében is nagy problémát jelentett.

Miközben a sürgősségin pénzt és eszközöket kaptak, a 45 önkéntes túlmunkaszerződését felmondó orvoshoz még csak nem is szóltak. Elterjedt köztük az a rémhír is, hogy a Semmelweis Egyetemről vesznek át aneszteziológusokat, így a munkájukra már nincs is szükség. Ez később megcáfolódott. Volt, akinek azt mondta a főnöke, ha nem dolgozik, a kórház kevesebb ellátásért kap majd pénzt az egészségbiztosítótól, és ezzel is tovább romlanak a havi bérek. Volt, akit azzal fenyegettek, ha ott nem elég kitartó, akkor sehol nem kap munkát a magyar egészségügyben.

Megvalósulhatnak most már a tervezett műtétek

A lap úgy tudja, a 45 túlmunkaszerződésből kilépő orvosból mostanra 10-15-en visszaléptek és ismét vállalják a heti 12 órányi többletmunkát.

Velük együtt már lehetnek annyian a kórházban, hogy a tervezett műtétek időben megvalósulhassanak.

Ez viszont elég lehet arra is, hogy a kórház vezetése ne kerüljön lépéskényszerbe, és ne történjen semmilyen érdemi változás. A még fennmaradó ellenállók valószínűleg kitartanak álláspontjuk mellett akkor is, ha nem érnek el eredményt: a kieső bevételt vagy megkeresik valahol kisegítő orvosként, vagy egyszerűen megelégszenek kevesebb fizetéssel.

Mai nap hírei

Ebben a magyar házban már nem fizetnek rezsit

alternativenergia.hu5 órája

Kétszázezer forintot kell fizetnie annak, akinek nincs negatív koronavírus tesztje

metropol.hu14 órája

Legutóbb Gyurcsány kormánya csinált ekkora hiányt, mint most Orbáné

168ora.hu17 órája

Átigazolás: Négyszerezhetjük pénzünket, ha Ancelotti megint lerabolja a Real Madridot

hatharom.com18 órája

Soha nem szabad megrázni egy kisbabát!

szimpatika.hu18 órája

Szabadon garázdálkodnak a vaddisznók Somogyban – már milliós a kár

agroinform.hu18 órája

Olasz sajtó: Magyarország bátor és előrelátó a Szputnyik V vakcina kapcsán

demokrata.hu19 órája

Ricky Martin kissé mellényúlt új külsejével: de férje imádja az átalakulást

joy.hu19 órája