Fontos bejelentés érkezett a szociális tűzifáról - maga az agrárminiszter hozta meg a döntést

Sokakat érint.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-27 13:25

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Idén is változatlan feltételekkel biztosítják a szociális tűzifát. Lesz elegendő és nem emelhetik az árát az állami erdőgazdaságok – tudatta az Agrárminisztérium kedden az MTI-vel.

A 22 állami erdőgazdaság évek óta változatlan feltételekkel, a piaci árakhoz képest jelentős kedvezménnyel adja a pályázó önkormányzatoknak a szociális tűzifát a Belügyminisztérium által engedélyezett forrás erejéig. A szociális célú tüzelőanyag-program keretében az 2018-19-es fűtési szezonban 2320 kistelepülésen kaptak a rászorulók ingyenes tüzelőanyag-támogatást, mintegy 4 milliárd forint értékben.

Nagy István agrárminiszter elrendelte a szociálistűzifa-programban “a tűzifa árának szinten tartását, megtiltotta az áremelést az állami erdőgazdaságoknál” – áll a tárca közleményében.

A 22 állami erdőgazdaság az összes hazai erdőterület mintegy felén, csaknem 1,1 millió hektáron gazdálkodik. Az általuk kitermelt tűzifa-alapanyag mennyisége 2014 óta nem csökkent. A kormány szociálistűzifa-programjának kiszolgálására minden évben van elegendő fa az országban. A programra nem csak az állami erdőgazdaságoknál biztosított a tűzifa, másutt is megvásárolhatják az önkormányzatok. Mind a tűzifa, mind a program finanszírozását a Belügyminisztériummal együttműködve végzi az agrártárca.

Az állami erdőgazdaságok idén is ki tudják szolgálni a programra pályázó önkormányzatok igényeit, a finanszírozás ezen a télen sincs veszélyben.

A szociális tűzifaprogramban elsősorban tölgy, cser, bükk és akác szerepel. Minden esetben legalább fél év száradás után biztosítják az erdőgazdaságok az igényelt mennyiséget az önkormányzatok számára – közölte a szaktárca.

 

(MTI)

Mai nap hírei

A világ végéről lőtték a csehek második gólját

eurosport.hu10 órája

Az egészségével játszik rengeteg magyar: az orvosok szerint már nem éri meg halogatni

penzcentrum.hu10 órája

Kövér László rendre utasította Gyurcsány Ferencet az üvöltözésért

168.hu11 órája

Németország is elhagyhatja a közterületi maszkviselést

privatbankar.hu15 órája

Új vírus támad? – Már Angliában a majomhimlő

napidoktor.hu15 órája

Mindent visz nyáron a "hálóing" ruha, a férfiak kedvence lesz

femcafe.hu17 órája

„El akarják mozdítani Orbánt”

demokrata.hu18 órája

Eszelős interjút adott Orbán Viktor egy portugál lapnak - úgy tudja, őt Nyugaton ördögnek tartják

nyugatifeny.hu19 órája