Kiemelt Hírek 2018. június 07.

Folytatódik a hajsza az ’abonyi’ medve után – fotókon az akció

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 07.
Már Tömörkénynél keresik az állatot.

A medvét először hétfőn hajnalban Abony térségében figyelték meg, kedden viszont már Kocsér, szerda reggel pedig Tiszaalpár környékén látták.

A Duna-Ipoly, a Kiskunsági és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek, és a helyi vadásztársaságok összefogásával folyamatosan nyomon követik a medvét. A Készenléti Rendőrség hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal is keresték a hatályos jogszabályaink szerint fokozottan védett állatot.

Időközben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársait a területileg illetékes Bács-Kiskun és Csongrád Megyei rendőrök váltották fel, ők segítik a munkát, gondoskodnak az esetleges alkalmi útlezárásról a lakosság és a medve védelmében.

A munkában részt vesz Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa és Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója is, nekik hatósági engedélyük van altatólövedék használatára. Ha elfogják a medvét, akkor jeladóval látják majd el a Bükki Nemzeti Park munkatársai, majd egy számára megfelelő, településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni.

Csütörtök reggel is folytatódott az állat felkutatása, ezúttal egy autós bejelentése alapján a Csongrád megyei Tömörkény határában. Donka Ferenc, az MTI fotósa a helyszínen járt, és megörökítette a keresés pillanatait.

A Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi õrszolgálatának tagjai a Csongrád megyei Tömörkény határában 2018. június 7-én. (MTI Fotó: Donka Ferenc)

Koncz József csongrádi városi rendõrkapitány (b2) a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi õrszolgálatának tagjaival egyeztet a Csongrád megyei Tömörkény határában 2018. június 7-én. (MTI Fotó: Donka Ferenc)
Rendõrök a Csongrád megyei Tömörkény határában 2018. június 7-én. (MTI Fotó: Donka Ferenc)
A Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi õrszolgálatának tagjai a Csongrád megyei Tömörkény határában 2018. június 7-én. (MTI Fotó: Donka Ferenc)

Az eddigi megfigyelések szerint a medve jámboran viselkedik, elsősorban gyümölccsel táplálkozik, emberrel szemben nem tanúsított agressziót, ennek ellenére “semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni”.

 

Forrás: MTI

 

Keresés az oldalon