Filmajánló: Avatar, avagy egy elbűvölő történet, lenyűgöző látványvilággal

Startlap - Startlap
James Cameron rendkívül látványos filmje virtuális stúdióban készült, digitális 3D technikával.

Már elkezdték forgatni James Cameron nagysikerű 2009-es filmjének második részét, ami várhatóan 2020-ban kerül majd a mozikba. A hírek szerint 2025-re elkészül a harmadik epizód is, így trilógiává válik a történet.

De ne szaladjunk annyira előre, 2009-ben ugyanis kuriózumnak számított az Avatar, hiszen egy különleges 3D-s kamerával készült, amivel az emberi szem mozgását tudták utánozni, így valódi háromdimenziós mozi lett belőle. Motion capture-t is bevetettek, hogy a színészek minden mozdulatát hitelesen vissza tudják adni a vásznon. A látványvilág, a technológia miatt a büdzsé elég magas volt, 237 millió dollár. De ezt jócskán megtermelte, hiszen világviszonylatban több mint 2 milliárd dolláros bevételt hozott a stúdiónak, amivel még az addigi csúcstartó Titanic-ot is megelőzte.

2010-ben kilenc Oscar-díjra jelölték, ám ebből csak hármat tudott megnyerni. James Cameron végül nem kapta meg a legjobb rendezőnek járó díjat.

A főszereplő, Jake Sully, akit Sam Worthington alakít. Őt korábban inkább csak mellékszerepekben láthattuk, ez a film hozta meg neki az igazi áttörést, ezután játszhatott a Terminátor Megváltásban, A titánok harcában, Az adósságban, a Borotvaélenben és legutóbb A viskóban.

Jake Sully egy deréktól lefelé megbénult háborús veterán, aki a távoli Pandorára utazik, ahol a Na’vik élnek. Részben hasonlítanak az emberhez, de nyelvük és kultúrájuk teljesen más. Egyszerre gyönyörű és elképesztően veszélyes hely, ahová kerülünk. Tele ismeretlen lényekkel. Ebben a világban a földieknek nagy árat kell fizetni a túlélésért. Jake egy bizonyos cél miatt kerül a bolygóra, és mindenáron el is akarja érni azt.

Olyan sztárok kaptak szerepet a filmben, mint Sigourney Weaver, Zoe Saldana, vagy Michelle Rodriguez.

A közönség imádta az Avatart a lélegzetelállító látványvilág miatt, viszont számos néző szerint túlságosan szomorú és lehangoló a film.

Vetítés: TV2 – 07.01. 18:55 – Vasárnap

Ez is érdekelhet

képcím

A hét legfontosabb hírei képekben

képcím

Az extrém hideg miatt már figyelmeztetést adott ki az OMSZ: jön a...

képcím

Brutális gyilkosság áldozata lett egy nő Martfűn – ezt a...