Figyelem: vasárnap jön az egyik utolsó óraátállítás

Startlap - Startlap
Már csak 2021-ig kell kibírni, és nem bonyolítja tovább az életünket a téli és a nyári időszámítás váltakozása.

Az órák jelentős része ma már magától intézni az óraátállítást, ennek ellenére rendszerint többeknek akad gondja abból, hogy elfelejtik ezt a fontos eseményt. A következő óraállításra március 31-én kerül sor, és ha minden jól megy, akkor már nem sok olyan alkalom lesz, amikor kiderülhet, hogy már megint csak mi felejtettük átállítani az óránkat, és ezért késtünk 60 percet. A lényeg tehát a hétvégén a következő:

vasárnap egy órával előre kell tekerni az időt – vagyis hajnali 2 órakor hirtelen máris 3 óra lesz, és indul a nyári időszámítás.

 

A háborúk és az olajválság hozta el nekünk a váltakozó időszámítást

Európában energiatakarékossági okokból vezették be az óraátállítást a háborús időkben, illetve a hetvenes évek olajválsága miatt – írja az infostart.hu. Ekkor még volt egy kis káosz az országok között, aztán 1980-tól kezdve az Európai Unió elkezdte összehangolni a nemzeti óraátállítási gyakorlatokat.

Most pedig egy finn javaslat nyomán minden uniós ország eldöntheti, hogy téli, vagy nyári időszámítást akar, de az óraátállításnak véget vetnek 2021-re. A döntés támogatói azzal érvelnek, hogy az energiamegtakarítás csekély, helyette viszont káros egészségügyi hatások lépnek fel.

Kedden az EP plenárisán is támogatták a tavaszi és őszi óraátállítás eltörlését

A javaslatról először konzultációt hirdettek, amelyen 4,6 millió ember szavazott, méghozzá 80 százalékos többséggel az órák évi kétszeri csavargatásának eltörlése mellett. A döntést az Európai Parlament (EP) , közlekedési és idegenforgalmi szakbizottsága is támogatta, és kedden az EP plenáris ülésén 410 igen, 192 nem és 51 tartózkodás mellett elfogadták, hogy 2021-től véget vetnek a tavaszi és őszi óraátállításnak. 

Azon országok, akik nyári időszámításra akarnak váltani, utoljára 2021. márciusában állíthatják át az időt. Ahol pedig a téli időszámításnak megfelelően mérnék a percek múlását, 2021. októberében válthatnak utoljára. A végső döntést a tagországok kormányait tömörítő tanács és az EP hozzák majd meg.

Ez is érdekelhet

képcím

Egy jó hír, meg egy rossz hír: itt olcsóbb a csirkehús; jön az...

képcím

Napi 793 millió forintot költött sportra a magyar állam,...

képcím

Az ország, ahol nem csak véget ért a második hullám, de még a...