Az államtitkár elmondta, mi szükséges ahhoz, hogy eltöröljék az óraátállítást

Startlap - Startlap
Kérdések megvitatásával folytatta munkáját kedden kora este az Országgyűlés, amelyek között szóba került az óraátállítás is.

Balassa Péter szerint az óraállítás ideje lejárt, mégsem történt előrelépés, így október 29-én hajnalban megkezdődik a téli időszámítás.

A Jobbik parlamenti képviselője felidézte: az EU-ban mintegy ötmillió ember véleményét kérték ki, és csaknem 90 százalékuk támogatta az óraállítás eltörlését, és egy magyar felmérésen is hasonló arányban ellenezték azt a válaszadók. A Jobbik már 2015 óta szeretné megszüntetni az óraállítást, és a nyári időszámítást támogatják – idézte Balassát az MTI.

Zsigmond Barna Pál, az Európai Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában elmondta: 2020 óta a soros elnökséget betöltő tagállamok egyike sem tárgyalt az óraállításról, és a korábbi tárgyalások során is megosztottságot mutattak a tagállamok, ezért a kérdés nem haladt előre.

Az államitkár hozzátette:

a kérdés széleskörű, számos gazdasági és társadalmi területet érintő jellege miatt az óraállítás megszüntetéséhez az egész unióra kiterjedő hatásvizsgálat szükséges, és a megszüntetés gondos előkészítést igényel.

Mikor állítjuk át az órákat?

Október utolsó vasárnapján, azaz 2023. október 29-én hajnali 3 óráról 2 órára kell állítani az analóg órákat, ekkor kezdődik a téli időszámítás. A digitális készülékek, okostelefonok órái automatikusan visszaállnak.

A nyári-téli időszámítást kezdetben energiamegtakarítás céljából vezették be, azonban már nem származik belőle gazdasági előny. Egy uniós felmérés szerint az emberek inkább a nyári időszámítás mellett döntenének.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Vasárnap jön az óraátállítás: így változnak a menetrendek

képcím

Orbán a Parlamentben: Az elnök asszony lemondása helyes döntés...

képcím

Kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka