Fertőző fagyasztott zöldségek: mégsem a gyártó a hibás?

A bajai üzemben már meg is indult a próbatermelés.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-07 08:08

Fotó: Thinkstock

Nem hibázott a gyártó, amelynek üzemében megtalálták az Európa-szerte több halálos áldozattal járó megbetegedésért felelős baktériumot – írta szombati lapszámában a Magyar Idők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra (Nébih) hivatkozva.

A Nébih a lap megkeresésére közölte: a Listeria monocytogenes baktérium jelenléte önmagában nem jelent problémát egy hűtőipari üzemben, ahol közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszert nem gyártanak. Megbetegedést okozó kórokozó azonban egyetlen élelmiszer-előállító üzemben sem lehet jelen, ezért amint a megbetegedést okozó törzs beazonosítása megtörtént, a hatóság elrendelte az ott gyártott termékek visszahívását, amit a cég haladéktalanul megkezdett.

A bajai üzemben a szigorított takarítást követően megindult a próbatermelés, az élelmiszer-biztonsági szakemberek fokozott mintavétellel ellenőrzik a munkát, a feldolgozóból egyelőre nem kerülhetnek a piacra termékek.

A hatóság – a Greenyard mellett – más hűtőipari üzemeket is kiemelten ellenőriz, a többi hazai hűtőipari üzemben nem találták meg a megbetegedést okozó baktériumtörzset. A bajai feldolgozóban több márka  termékei készülnek, az Iglo mellett több áruházlánc saját márkás fagyasztott árui kerülnek ki a multinacionális társaság magyarországi üzemből. Az Iglo-termékeket forgalmazó Maresi Foodbroker Kft. közölte: a visszahívás elővigyázatosságból történik, és csak akkor lép fel egészségügyi kockázat, ha a termékeket megfelelő hőkezelés nélkül fogyasztják – olvasható a Magyar Időkben.

Forrás: MTI

Mai nap hírei

A nők számára tragédiával ért fel, amikor láthatóvá vált a testük

konyvesmagazin.hu4 órája

A 102 éves Juliska néni hosszú életének titka

agroinform.hu5 órája

Fucsovics legyőzte a negyedik helyen kiemelt orosz Danyiil Medvegyevet

igenyesferfi.hu8 órája

Magyarázkodnak a TV2 műsorának szereplői: Szabó Ádám tényleg beleszeretett egyik kollégájába?

joy.hu9 órája

Mi is az a munka, amit Koncz folytatni akarna? Mutatjuk!

tiszaujvaros.ezalenyeg.hu10 órája

Medvedev mérgében eltörte az ütőjét a Fucsovics elleni meccsen

eurosport.hosszabbitas.hu17 órája

Dúró Dórának üzentek a könyvkiadók, mert bedarálta a kisebbségeknek szóló mesekönyvet

168ora.hu19 órája

Még a pap is zavarba jött, olyan ruhában ment a nő a fia esküvőjére

femcafe.hu19 órája