Egy magyar cég termékei okoztak súlyos megbetegedéseket öt uniós országban

Startlap - Startlap
A fagyasztott élelmiszerekben Listeria monocytogenes baktériumot mutattak ki.

Az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hivatalának jelentése szerint egy hazai vállalat csomagolhatta azokat a fagyasztott zöldségeket, amelyek 2015 óta Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban okoztak komolyabb panaszokat. Idáig összesen 47 megbetegedés regisztráltak, közülük 9 halálos kimenetelű volt – írja a 24.hu

A Greenyard Magyarországon 2016 és 2018 között előállított termékeiben (valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség) a Listeria monocytogenes baktériumnak ugyanazon törzsét azonosították többször is. Ez alapján kijelenthető, hogy a feldolgozóüzem fertőtlenítése nem működött megfelelően. A szennyezés forrásának feltáráshoz további vizsgálatok szükségesek.

Liszteriózis

Az elfogyasztott élelmiszer után az első tünetek már másnap jelentkezhetnek (hányás, hasmenés, influenzaszerű panaszok)  de akár egy hét is eltelhet, mire a betegség felüti a fejét. A liszteriózis súlyosabb változatánál a lappangási időszak a fogyasztást követő 90. napig is eltarthat. A fertőzött élelmiszer fogyasztása az egészséges, megfelelően működő immunrendszerrel rendelkező emberek esetében tünetmentes vagy csupán enyhe tünetekkel jár. Viszont nagy veszélyekkel járhat legyengült ellenálló-képességű embereknél, időseknél, és várandós nőknél – ez utóbbi esetben átterjedhet a fertőzés a magzatra is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Greenyard gyárában leállította a termelést, és elrendelte a termékek visszahívását is. Mint írják:

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt. A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonását Európa szerte elindították. Az üzem jelenleg – szigorított takarítást követően – fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít.

A Nébih a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében általánosan a fagyasztott zöldségek otthoni feldolgozása során arra kér mindenkit, hogy a nem fogyasztásra kész készítményeket alaposan főzzék ki.

Ez különösen fontos a liszteriózis szempontjából leginkább veszélyeztetettek számára (mint idősek, terhes anyák, csecsemők, legyengült immunrendszerű felnőttek).

 

Ez is érdekelhet

képcím

Putyin részleges mozgósítást rendelt el: "Nem blöffölök"

képcím

Pintér Sándor átírta az abortusz szabályait

képcím

Németh Szilárd megszólalt a rezsicsökkentésről