Egy magyar cég termékei okoztak súlyos megbetegedéseket öt uniós országban

A fagyasztott élelmiszerekben Listeria monocytogenes baktériumot mutattak ki.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-05 19:32

Fotó: Thinkstock

Az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hivatalának jelentése szerint egy hazai vállalat csomagolhatta azokat a fagyasztott zöldségeket, amelyek 2015 óta Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban okoztak komolyabb panaszokat. Idáig összesen 47 megbetegedés regisztráltak, közülük 9 halálos kimenetelű volt – írja a 24.hu

A Greenyard Magyarországon 2016 és 2018 között előállított termékeiben (valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség) a Listeria monocytogenes baktériumnak ugyanazon törzsét azonosították többször is. Ez alapján kijelenthető, hogy a feldolgozóüzem fertőtlenítése nem működött megfelelően. A szennyezés forrásának feltáráshoz további vizsgálatok szükségesek.

Liszteriózis

Az elfogyasztott élelmiszer után az első tünetek már másnap jelentkezhetnek (hányás, hasmenés, influenzaszerű panaszok)  de akár egy hét is eltelhet, mire a betegség felüti a fejét. A liszteriózis súlyosabb változatánál a lappangási időszak a fogyasztást követő 90. napig is eltarthat. A fertőzött élelmiszer fogyasztása az egészséges, megfelelően működő immunrendszerrel rendelkező emberek esetében tünetmentes vagy csupán enyhe tünetekkel jár. Viszont nagy veszélyekkel járhat legyengült ellenálló-képességű embereknél, időseknél, és várandós nőknél – ez utóbbi esetben átterjedhet a fertőzés a magzatra is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Greenyard gyárában leállította a termelést, és elrendelte a termékek visszahívását is. Mint írják:

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt. A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonását Európa szerte elindították. Az üzem jelenleg – szigorított takarítást követően – fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít.

A Nébih a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében általánosan a fagyasztott zöldségek otthoni feldolgozása során arra kér mindenkit, hogy a nem fogyasztásra kész készítményeket alaposan főzzék ki.

Ez különösen fontos a liszteriózis szempontjából leginkább veszélyeztetettek számára (mint idősek, terhes anyák, csecsemők, legyengült immunrendszerű felnőttek).

 

Mai nap hírei

Járvány: újabb kormányfői vizit, mozgósítás, a teszt beszerzési ára az ötezret sem éri el

szabadeuropa.hu4 órája

Hadházy ígéri: ki fogja perelni Szijjártó helikopterezésének részleteit

ezalenyeg.hu5 órája

Kivonulhat Európából a Facebook és az Instagram

gsmring.hu7 órája

Sharon Stone elárulta, ki csókol a legjobban Hollywoodban

joy.hu8 órája

Hiúz páncélos a Bakonyban, Leopard tank a Gerecsében

demokrata.hu9 órája

Észak-Korea lelőtt és elégetett egy dél-koreait

168ora.hu10 órája

„Amikor a kezembe adták, elmondtam neki, hogy szeretem, és sajnálom, hogy nem ismerhettem meg” – Egy család kálváriája, ami talán megelőzhető lett volna

wmn.hu10 órája

2 méteres patkány került elő egy mexikói csatornából!

napmintnap.com12 órája