Fotókon, ahogy Ferenc pápa elbúcsúzott Magyarországtól

Startlap - Startlap
A pápát a reptéren Novák Katalin államfő búcsúztatta, aki saját kezűleg készített sós stanglit adott át korábban a Szentatyának.

Ferenc pápa hivatalos búcsúztatás után vasárnap elutazott Budapestről, gépe nem sokkal délután hat óra után szállt fel a Liszt Ferenc-repülőtérről.  

A pápát a repülőgépnél Novák Katalin köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint magyar egyházi vezetők és mintegy száz, vatikáni és magyar zászlókkal felsorakozó önkéntes búcsúztatta.

Fotókon, ahogy Ferenc pápa elbúcsúzott Magyarországtól

Fotó megosztása:

Korábban Novák Katalin államfő saját kezűleg készített sós stanglit adott át búcsúzóul a Szentatyának.

A köztársasági elnök a vasárnap délelőtti szentmisét követően Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: 

“Ferenc pápa azt kérte tőlünk a Kossuth téren, hogy váljunk nyitott kapukká. Ezzel megerősített abban, hogy folytassam az ajtónyitogatás programját. A közös célt is kijelölte a pápa: “a következő nemzedékeknek pedig a remény jövőjét nyújtsuk, ne a háborút; egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt.” Köszönjük, Szentatya!

A hivatalos reptéri búcsúztatáson a Magyar Katolikus Egyház képviseletében jelen volt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita.

A kifutópályán guruló repülőgép pilótafülkéjének ablakába – az egyházfő érkezéséhez hasonlóan – a felszállásig vatikáni és magyar zászlót helyeztek ki.

Ferenc pápa: a kultúra elvezet önmagunk megismeréséhez

Önismeretre, határaink felismerésére és ebből fakadóan önhittségünk megfékezésére szólított fel Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán mondott beszédében vasárnap délután.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A katolikus egyházfő háromnapos magyarországi apostoli látogatása utolsó találkozóján az egyetemi és kulturális élet képviselőivel a delphoi jósda híres szavait bízta búcsúzóul hallgatóságára: “Ismerd meg önmagad!”.

Az önismeret azt jelenti – mondta, hogy “fel kell ismernünk a határainkat, és ebből következően meg kell fékeznünk az önelégültségben gyökerező önhittségünket”.

Az ember azáltal, hogy teremtményként ismeri fel magát, alkotóvá válik a világban, ahelyett, hogy azt uralná – tette hozzá.

Ferenc pápa úgy fogalmazott: “Miközben a technokrata gondolkodás a határokat nem ismerő haladást hajszolja, az ember valójában törékeny, és gyakran épp a határain érti meg, hogy Istentől függ, és hogy össze van kapcsolva másokkal és a teremtéssel.”

Ez is érdekelhet

képcím

Novák Katalin: Van még lehetőség a gyermekvállalás...

képcím

Sikeres volt Ferenc pápa műtétje

képcím

Már szerdán megoperálják Ferenc pápát