Ferenc pápa: béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő

Startlap - Startlap
Hatalmas tömeg gyűlt össze a Kossuth téri szentmisére, ami Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának legnagyobb eseménye volt. A katolikus egyházfő arra kérte a híveket, váljanak nyitott kapukká a társadalomban.

Véget ért a szentmise a Kossuth téren. A béke építésére kérte a világ vezetőit Ferenc pápa a szentmise végén, egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőért fohászkodva. A katolikus egyházfő beszédét magyarul zárta: “Isten, áldd meg a magyart!”

Látogatása utolsó programjaként délután 4 órától az egyházfő a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel, majd ezt követően búcsúznak el tőle a budapesti repülőtéren.

Ferenc pápa: béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő

Fotó megosztása:

Ferenc pápa: béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő

Ferenc pápa Szűz Máriára, a Magyarok Nagyasszonyára bízott minden magyart, az európai kontinens hitét és jövőjét és a béke ügyét. A szentmise végén, a Regina caeli ima előtt

azért fohászkodott Szűz Máriához, hogy tekintsen a sokat szenvedő népekre, különösen a “szomszédos, meggyötört ukrán és az orosz népre, neked szentelt népeidre”.

Arra kérte a “béke királynőjét”, öntse az “emberek és a népek vezetőinek szívébe a vágyat, hogy a békét építsék, hogy a következő nemzedékeknek a remény jövőjét nyújtsák, ne a háborút; egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt, egy testvérekkel és nem falakkal teli világot”.

Azért is imádkozott a Szűzanyához, hogy az egyház Európában újra megtalálja az imádság erejét, újra felfedezze Mária alázatát és engedelmességét, a tanúságtétel lelkesedését és az igehirdetés szépségét.

 A szentmisén az Eucharisztia liturgiáját Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezette. A tér több pontján áldoztatták a híveket.

Erdő Péter a szentmise végén megköszönte Ferenc pápának, hogy eljött “hozzánk, egy olyan néphez, akinek a nyelvéhez még hasonlót is nehéz találni az egész világon”. Egy olyan néphez, amely ezer éve szeretettel ragaszkodik a nyugati kereszténységhez, amelyről sokszor úgy érezte, hogy megfeledkezett róla.

A bíboros köszönetet mondott az egyházfőnek, hogy eljött meglátogatni a szegényeket és a menekülteket, akik a szomszédból, Ukrajnából érkeztek. A bíboros Szent István szobrát ajándékozta Ferenc pápának.

Ferenc pápa: béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő

Fotó megosztása:

 

Megköszönte a fogadtatást és a szeretetet Ferenc pápa

Ferenc pápa köszönetet mondott az egész magyar népnek azért a fogadtatásért és szeretetért, amit magyarországi látogatása során megtapasztalt. Külön kifejezte a háláját azoknak, akik messziről utaztak Budapestre, hogy láthassák őt, valamint azoknak, akik megszervezték a látogatását. “Köszönöm, Isten fizesse meg” – fogalmazott. Kitért azokra is, akik nem tudtak részt venni a misén, a betegekre, az idősekre, és azokra, akik egyedül érzik magukat, elvesztették a hitüket, az életbe vetett reményüket. “Imádkozom értetek és megáldalak benneteket” – mondta. 

“Hálás vagyok nektek ezekért a napokért, a szívemben hordozlak benneteket, és kérlek, hogy imádkozzatok értem” – fogalmazott.

Ferenc pápa: legyetek nyitott kapuk!

Legyetek nyitott kapuk! – kérte Ferenc pápa a híveket a budapesti Kossuth Lajos téren bemutatott szentmisén vasárnap. A katolikus egyházfő arra buzdította az egybegyűlteket, próbáljanak olyanok lenni, mint Jézus, nyitott kapuk, olyan kapuk, amelyeket senki előtt nem csapnak be, amelyeken mindenki beléphet.

Arra kérte a híveket, engedjék be szívükbe az élet Urát, aki vigasztal és gyógyít, utána pedig lépjenek ki, és váljanak maguk is nyitott kapukká a társadalomban. Úgy fogalmazott: “Legyünk nyitottak egymás iránt és befogadóak, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni!”

Élőben a Kossuth téri szentmise

Elkezdődött a szentmise, Ferenc pápa a színpadon imádkozik a hívekkel.

Az eseményt a Vatikán is élőben közvetíti.

Fotókon a pápai szentmise a Kossuth térről:

Ferenc pápa: béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő

Fotó megosztása:

A téren hatalmas a tömeg, a Bors tudósítása szerint a hívők között egy nő rosszul lett, hordágyon vitték el a mentők.

Megérkezett Ferenc pápa a szentmisére

Megtelt a Kossuth Lajos tér Ferenc pápa vasárnap délelőtt tartandó szentmiséje előtt. A katolikus egyházfő nyitott fehér autóban érkezett kilenc óra körül a térre, mögötte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek volt látható – jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A pápát üdvrivalgással fogadták a hívek.

A lassan gördülő kocsiba menet közben odanyújtottak hozzá egy kisgyereket, akinek megsimogatta a fejét.

Többen a tömegben magyar, illetve vatikáni zászlót lengetnek. A zászlókról, transzparensekről kiderül, hogy a magyar városokon túl szinte az összes határon túli országból érkeztek résztvevők.

 A Kossuth térre csak fémkereső beléptető kapun keresztül lehetett bejutni. Az emberek türelmesen alávetették magukat az ellenőrzéseknek.
A kulacsban hozott italokat biztonsági okokból a bejáratnál kellett hagyni, de a bontatlan ásványvizeket beengedték.

Ferenc pápa: béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Ferenc pápa szentmiséje előtt a Parlament előtti Kossuth téren
Fotó megosztása:

Gyülekezik a tömeg a Kossuth téren

A szentmisén mindenki részt vehet előzetes regisztrálás nélkül. Akik a 25 ezer ember befogadására képes téren nem kapnak helyet, a környező utcákban, kivetítőről nézve követhetik nyomon az eseményeket.

A szervezők azt javasolják a résztvevőknek, hogy gyalog vagy tömegközlekedéssel érkezzenek, tekintettel arra, hogy parkolni a környéken nem lehet.

Ferenc pápa: béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Ferenc pápa szentmiséje előtt a Parlament előtti Kossuth téren
Fotó megosztása:

A térre tilos bevinni üvegtárgyakat, üvegkulacsot, fémpalackot, termoszt, szeszes italt, kerékpárt, rollert, távirányítható eszközöket.

Víz PET-palackban fél literig vihető be. Tilos a pirotechnikai eszközök, illetve bármilyen, a közbiztonságra különösen veszélyes tárgyak bevitele. Élő állat bevitele a jogszabályban meghatározott segítő és vakvezető kutyák kivételével szintén tilos.

Ugyanakkor a rendezvényekre bevihetők összecsukható, kisméretű zarándokszékek, zászlórudak és táblák, transzparensek, a rudak hossza azonban – a Kossuth téri szentmise zarándokterületeinek kivételével – nem haladhatja meg a másfél métert – írja az MTI.

A Kossuth téri szentmise után, magyarországi látogatása utolsó programjaként, az egyházfő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel.

Az egyházfő és a vatikáni delegáció repülőgépe a hivatalos búcsúztatást követően, vasárnap késő délután indul vissza Budapestről Rómába.

A pápalátogatás eddigi eseményei

Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatásra érkezett, az elmúlt napokban többek között találkozott

Cikkünk frissül.

Címlapfotó: MTI/Máthé Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Ferenc pápa kinevezte Karikó Katalint

képcím

Ferenc pápa a szentföldi harcok leállítását sürgette...

képcím

Ferenc pápa emberséget szorgalmazott advent negyedik vasárnapján