Felvilágosítás helyett nevelés kell

A téma még mindig sok családban tabunak számít, az iskolai tájékoztatás pedig távolról sem az igazi.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-04 18:49

Fotó: Thinkstock

Manapság is nagyon kevesen tudják megfelelően kezelni a szexualitás kérdését, ha felvilágosításról, oktatásról, nevelésről van szó. A legtöbb esetben a gyerekek, a tanárok és a szülők is zavarba jönnek, ha előkerül a téma, ami hosszútávon rosszul sülhet el, ahogy az is, hogy számos családban tabunak számít a szex. A gyerekeknek azonban szükségük van arra, hogy a kérdéseikre, problémáikra választ kapjanak, és ilyenkor gyakran az internethez fordulnak, ráadásul sokan pornófilmekből próbálnak tapasztalatot gyűjteni.

Ha mégis sikerül beszélni otthon vagy az iskolában a szexről, a másik hiba, amit elkövetnek az emberek, hogy egyetlen beszélgetésbe sűrítik bele az általuk fontosnak vélt információkat, holott a folyamatos oktatás, nevelés rendkívül fontos, sőt az egyszerű felvilágosításnál sokkal hasznosabb a szexuális nevelés.

A szexedukációt éppen ezért keltette életre a yelon.hu, amelyet a gyerekjogokkal foglalkozó Hintalovon Alapítvány indított el tavaly – írja a 444.hu. Az oldal célja, hogy az életkornak megfelelő információkat adjanak a gyerekeknek testkép, szerelem, kapcsolatok és szexualitás témában.

Az önkéntesek azóta nagyjából 3500 beszélgetésen vannak túl, amelyek során tudásuknak megfelelően válaszoltak a fiatalok kérdéseire. És mivel az egész név nélkül zajlik, a gyerekek is sokkal nyíltabban teszik fel a kérdéseiket, ők sem jönnek zavarba, így bármit megkérdeznek.

A chatszolgáltatás kifejezetten a gyerekeknek szól, ráadásul, ha befejezik a beszélgetést, el is tűnik. Arra természetesen nagyon ügyelnek, hogy kik lehetnek önkéntesek, azt is szem előtt tartják, mennyire kezelik partnerként a gyerekeke, mennyire empatikusak, de képzésen és gyakorlaton is részt kell venni, mielőtt kapcsolatba lépnek a gyerekekkel, ráadásul még akkor is van egy ügyeletvezető, aki figyeli a beszélgetést.

A kérdések pedig egymást érik, legyen szó szexről, orgazmusról, maszturbációról, méretről, szüzességről, menstruációról, terhességről, érzelmekről, korkülönbségről, bántalmazásról vagy bármi másról. Arról viszont szó sincs, hogy sablonválaszokat adnának, a legfontosabb, hogy információt adjanak, ezért az is fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy a gyerekek mennyit tudnak az adott témáról.

A Yelon önkéntesei minden héten háromszor, hétfőn, szerdán és szombaton várják a gyerekek kérdéseit.

Mai nap hírei

Nagy dicsőség a Microsoft Edge böngészőnek

itbusiness.hu2 órája

260 ezer ember mondott nemet Orbán hazudozására

ezalenyeg.hu3 órája

Társasházban él? Akkor önnek szól a napelemes pályázat

tisztajovo.hu4 órája

Idegenben győzte le máltai ellenfelét, két meccsre az Európa-liga-főtáblától a Vidi

eurosport.hosszabbitas.hu12 órája

Természetes tippek a hangyák elüldözésére

napmintnap.com13 órája

Szijjártó Péter ma is folytatta az elszigetelődést

demokrata.hu16 órája

Nem bírunk betelni vele! Enrique Iglesias és Anna Kournikova kislányánál nincs tündéribb

joy.hu18 órája

Téged is felkereshetnek – folytatódik a nagy mezőgazdasági összeírás

agroinform.hu19 órája