Felvételi nélkül mehetnek egyetemre a technikumban végzett diákok

Startlap - Startlap
Már képzésük alatt is munkába állhatnak.

Az ötéves technikusi képzést az ösztöndíjak és a tanulás melletti munkáért járó fizetés mellett azzal is vonzóbbá akarja tenni a kormány, hogy az ide járó diákok felvételi nélkül juthatnának be a szakirányuknak megfelelő egyetemi szakra, olvasható az Index birtokába került kormányzati előterjesztésben. A hazai szakképzés megújításáról szóló előterjesztésben szó szerint ez szerepel:

A technikus végzettség vonzereje lehet, hogy az eredményes technikus szakmai vizsgát követően a diákok hagyományos felvételi nélkül, a szakmai vizsgájuk eredménye alapján tanulhatnak tovább a szakirányú felsőoktatásban.

Koncepció született az őskáoszból

A kormánynak régi vágya, hogy a fiatalokat az egyetemek helyett a szakmatanulás felé lökdösse, mivel a gazdaságban igen erős a képzett szakmunkások hiánya. Viszont az ezzel járó átnevezésdömping inkább káoszt szült, mint bármi mást, hiszen a korábbi szakiskolákat vagy szakmunkásképzőket szakközépiskolává nevezték át, az érettségit is adó szakközépiskolák új neve pedig szakgimnázium lett. A szakgimnáziumot viszont sokan inkább gimnáziumnak tekintik, és érettségi után ki is szállnak a rendszerből.

Technikum 

Az új előterjesztés ezért egységesen technikumokként hivatkozik az ötéves, érettségit is adó technikusi képzést nyújtó intézményekre, melyeket több eszközzel szándékoznak vonzóbbá tenni: felújított iskolákkal és tanműhelyekkel, biztos egzisztenciát jelentő karrierlehetőségekkel, naprakész tudású oktatókkal, versenyképesen fizetett, a napi gyakorlatot ismerő óraadó mérnökökkel.

Fizetést is kaphatnak

A koncepció jegyében a képzési idő második felétől kezdve a tanulók már vállalatoknál szerezhetnének gyakorlatot, és munkaszerződéssel juthatnának jövedelemhez. Akinek nem találnak munkahelyet a duális képzésben, az is ösztöndíjra lesz jogosult.

Nem kell felvételizniük

A negyedik év végén (12. évfolyam) a technikusoknak nem öt, csak négy tárgyból kellene érettségit tenniük. Az ötödik év végén (13. évfolyam) tett szakmai vizsga lesz az ötödik érettségi tárgyuk. Itt ismét olvasható utalás az egyetemi felvételi elkerülésére:

A technikumban megszerzett tudás megteremti a lehetőségét, hogy a jó eredménnyel végzettek felvételi vizsga nélkül tudjanak továbbtanulni felsőoktatásban az azonos ágazaton belül.

Kell-e hozzá nyelvvizsga?

Egy gépésztechnikus tehát ezzel nem juthatna be a jogi egyetemre, de valamilyen műszaki felsőoktatási képzésre igen. Az mondjuk nem derül ki a portál által ismertetett szövegből, hogy ehhez a technikumban végzett diákoknak is szükségük lesz-e nyelvvizsgára, mint mindenki másnak.

Ez is érdekelhet

képcím

Így veheti el a pénzt Orbántól az Európai Unió

képcím

A pedagógusok kijavították Orbán Viktor népszavazási kérdéseit

képcím

Nyugdíjemelés: itt vannak a pontos összegek