Felvételi nélkül mehetnek egyetemre a technikumban végzett diákok

Már képzésük alatt is munkába állhatnak.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-26 11:33

forrás: iStock

Az ötéves technikusi képzést az ösztöndíjak és a tanulás melletti munkáért járó fizetés mellett azzal is vonzóbbá akarja tenni a kormány, hogy az ide járó diákok felvételi nélkül juthatnának be a szakirányuknak megfelelő egyetemi szakra, olvasható az Index birtokába került kormányzati előterjesztésben. A hazai szakképzés megújításáról szóló előterjesztésben szó szerint ez szerepel:

A technikus végzettség vonzereje lehet, hogy az eredményes technikus szakmai vizsgát követően a diákok hagyományos felvételi nélkül, a szakmai vizsgájuk eredménye alapján tanulhatnak tovább a szakirányú felsőoktatásban.

Koncepció született az őskáoszból

A kormánynak régi vágya, hogy a fiatalokat az egyetemek helyett a szakmatanulás felé lökdösse, mivel a gazdaságban igen erős a képzett szakmunkások hiánya. Viszont az ezzel járó átnevezésdömping inkább káoszt szült, mint bármi mást, hiszen a korábbi szakiskolákat vagy szakmunkásképzőket szakközépiskolává nevezték át, az érettségit is adó szakközépiskolák új neve pedig szakgimnázium lett. A szakgimnáziumot viszont sokan inkább gimnáziumnak tekintik, és érettségi után ki is szállnak a rendszerből.

Technikum 

Az új előterjesztés ezért egységesen technikumokként hivatkozik az ötéves, érettségit is adó technikusi képzést nyújtó intézményekre, melyeket több eszközzel szándékoznak vonzóbbá tenni: felújított iskolákkal és tanműhelyekkel, biztos egzisztenciát jelentő karrierlehetőségekkel, naprakész tudású oktatókkal, versenyképesen fizetett, a napi gyakorlatot ismerő óraadó mérnökökkel.

Fizetést is kaphatnak

A koncepció jegyében a képzési idő második felétől kezdve a tanulók már vállalatoknál szerezhetnének gyakorlatot, és munkaszerződéssel juthatnának jövedelemhez. Akinek nem találnak munkahelyet a duális képzésben, az is ösztöndíjra lesz jogosult.

Nem kell felvételizniük

A negyedik év végén (12. évfolyam) a technikusoknak nem öt, csak négy tárgyból kellene érettségit tenniük. Az ötödik év végén (13. évfolyam) tett szakmai vizsga lesz az ötödik érettségi tárgyuk. Itt ismét olvasható utalás az egyetemi felvételi elkerülésére:

A technikumban megszerzett tudás megteremti a lehetőségét, hogy a jó eredménnyel végzettek felvételi vizsga nélkül tudjanak továbbtanulni felsőoktatásban az azonos ágazaton belül.

Kell-e hozzá nyelvvizsga?

Egy gépésztechnikus tehát ezzel nem juthatna be a jogi egyetemre, de valamilyen műszaki felsőoktatási képzésre igen. Az mondjuk nem derül ki a portál által ismertetett szövegből, hogy ehhez a technikumban végzett diákoknak is szükségük lesz-e nyelvvizsgára, mint mindenki másnak.

Mai nap hírei

Szabadon garázdálkodnak a vaddisznók Somogyban – már milliós a kár

agroinform.hu8 órája

3 daganattípus, amelyet örökölhetünk

napidoktor.hu8 órája

Ricky Martin kissé mellényúlt új külsejével: de férje imádja az átalakulást

joy.hu10 órája

A magyar a vakcina mögött: Karikó Katalin, akinek a nevét az egész világ megismerte

unilife.hu14 órája

Rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter a vakcinákról

demokrata.hu15 órája

Az Alaptörvény szerinti tulajdonhoz való jogot sérti

transpack.hu16 órája

Christoph Európa felé tart

koponyeg.hu16 órája

Fúziós prosztatabiopszia mentheti meg a férfiak életét

szimpatika.hu18 órája