Így veheti el a pénzt Orbántól az Európai Unió

Startlap - Startlap
Orbán Viktor szerdai nyilatkozatával ellentétben az Európai Bizottság valójában akár az összes beérkező uniós támogatást leállíthatja. És nem a magyar "gyermekvédelem" vagy a háborús nézetek, hanem a korrupció miatt. Esti hírösszefoglaló.

Így veheti el a pénzt Orbántól az Európai Unió

Kedden érkezett a hír, hogy az Európai Bizottság hivatalosan is megindította Magyarország ellen a jogállamisági mechanizmust. Igazából a jogállamisági mechanizmus egy másik eljárás neve, az EU által most bevetett fegyver az ún. feltételességi mechanizmus: ez egy korrupcióellenes eszköz, amely az uniós költségvetés védelmezésére szolgál. Orbán Viktor a hír kapcsán szerdán ismét a gyermekvédelminek titulált törvénycsomagot és az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos nézeteit emlegette, ezek egyikének sincs semmi köze a témához. Ugyancsak téves állítás a miniszterelnök részéről, hogy a mechanizmus csak a a Helyreállítási Alap pénzeire vonatkozik: valójában nem csupán a még meg nem érkezett összegek forognak veszélyben, hanem akár az összes uniós támogatást leállíthatják. Hogyan működik mindez? Erről szól ez a cikk.

Bombafenyegetés miatt kétszer is riasztották a Gripeneket pénteken

Mindkét alkalommal Oroszországból érkező A-319-es gépek miatt kellett a légvédelemnek intézkednie. A Magyar Honvédség tájékoztatója az esetekről itt olvasható.

Európai vezetők felháborodtak az ukrán vasútállomás elleni támadás miatt

Európa magas rangú vezető tisztségviselői egymás után ítélték el az Ukrajna keleti részén fekvő Kramatorszk vasútállomásának megtámadását, ahol civilek ezrei tartózkodtak, miközben az orosz rakéták becsapódtak. Bővebben.

Müller Cecília új eljárásrendet adott ki: mégis fontos, hogy van-e védettségi igazolványod

MTI/Mohai Balázs

Az országos tiszti főorvos és Kásler Miklós döntése értelmében lazítanak a koronavírussal kapcsolatos szabályokon. Az új intézkedések főként a betegek elkülönítéséről és kórházi kezeléséről szólnak, a legtöbbeket érintő változás pedig a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkozik, akik jelentős engedményeket élvezhetnek. Részletek.

Közel 30 milliárd eurónyi orosz vagyont tettek elérhetetlenné az EU-tagállamok

Egészen pontosan 29,5 milliárd euró értékben váltak hozzáférhetetlenné orosz és fehérorosz állampolgárok, valamint vállalatok pénzeszközei, illetve egyéb, nagy értékű vagyonelemei az uniós országok szankciói nyomán. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket nézd meg. 

Apró örömeink: végre jól fognak kinézni a 3-as metró állomásai a látványtervek alapján

A BKV által kiadott terveken régi tudományos-fantasztikus filmek díszleteit idéző enteriőr látható, amely egyszerre jó hangulatú és modern, ugyanakkor stílusában követi a kék metró hagyományait. Az ígéretek szerint már májusban birtokba vehetik az utasok az első három állomást. Fotók és további részletek itt.

Ezek voltak a legnépszerűbb egyetemek a 2022-es felvételin

Ugyan az Innovációs és Technológiai Minisztérium trükkösen a koronavírus miatt negatív rekordot döntő 2020-as évhez viszonyítva közölte, hogy idén még többen jelentkeztek a felsőoktatásba, a tavalyi évhez képest már valójában némi csökkenés tapasztalható a magyarországi továbbtanulás iránt érdeklődők számában. Mindenesetre az intézmények rangsora is megérkezett, amit ettől függetlenül érdemes átböngészni. Íme a lista.

Rendkívüli mértékben drágulhat a taxizás Budapesten májustól

A javaslatot, amelyet már csak a Fővárosi Közgyűlésnek kell elfogadnia, a főpolgármester-helyettes az áremelkedésekkel és a taxisok számának csökkenésével indokolja. További információkért katt ide.

Orvosi lézerrel tisztítják a Lánchíd tíztonnás oroszlánjait

Paolo KOCH/Gamma-Rapho via Getty Images

A két pesti oroszlánon már az utolsó simításokat végzik a restaurátorok, de már a budai társaikon is nekiláttak a munkálatoknak. Az állatokat rendkívül precíz módon újítják fel, és nem kell félni attól, hogy ismeretlen idegenként tekintenek majd az arra járókra: a koncepció értelmében az oroszlánok felületéről nem tüntetik el az idő minden nyomát. Ha kíváncsi vagy, miként dolgoznak a szakemberek a főváros kőoroszlánjain, akkor erre a linkre kattints a fényképes beszámolóért.

(Címlapkép: OM/EU Pool/Getty Images)

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor: Amíg én vagyok a miniszterelnök, ez kizárt

képcím

Döntött Németország: mehetnek a Leopard tankok Ukrajnába

képcím

Meghalt az ukrán belügyminiszter a kijevi helikopterbalesetben