Fejbe lőtték, mert tanulni akart, most öt év után visszatért az otthonába

Ő minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-03-29 08:53

Öt és fél év után hazatért Pakisztánba Malala Juszafzai Nobel-békedíjas nőjogi harcos, aki az ellene elkövetett merénylet óta nem járt a hazájában.

Malala Juszafzai csütörtök reggel érkezett Iszlámábádba, szigorú biztonsági intézkedések közepette hagyta el a repülőteret. Pakisztáni kormányilletékesek szerint hazatérését a legnagyobb titokban készítették elő. Ötnapos látogatásán kíséretében lesznek a családtagjai, és az ő nevét viselő alapítvány vezetői.

Malal Juszafzai szülőföldjén, a Szvat-völgyben nemrégiben nyitotta meg kapuit a Malala Alapítvány finanszírozásával épült lányiskola. Malala a Nobel-békedijal járó pénzjutalomból hozta létre alapítványát, amely pénzadományokat kapott ismert szervezetektől és magánszemélyektől, köztük Angelina Jolie amerikai filmcsillagtól.

A most húszéves Malala a pakisztáni Szvat-völgyben fekvő Mingora városában születet, pastu nemzetiségű, szunnita iszlám családban. Már kis gyerekként küzdött hazájában a lányok tanuláshoz való jogáért. A szélsőséges iszlamista tálibok ezért 2012-ben fejbe lőtték, amikor kilépett az iskolájából. Nemzetközi orvosi összefogással kezelték Londonban, s azóta emberi jogi aktivistaként folytatja harcát a lányok tanulási lehetőségeiért.

Alig tizenhét évesen, 2014-ben kapta a Nobel-békedíjat a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcáért, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Mai nap hírei

Rendkívüli módon felgyorsult a covid mortalitása, meg is indult a kormányzati felelősségáthárítás

vastagbor.atlatszo.hu2 órája

Almás-máktorta liszt nélkül

eletforma.hu5 órája

Egyhangúlag hagyták jóvá Varga Judit szigorító javaslatát

demokrata.hu6 órája

Lázmérés: Mi történik, ha valaki lázzal fennakad egy hőkapun?

uzletesutazas.hu6 órája

Meghalt a világhírű Dj, milliók gyászolják

femcafe.hu8 órája

Ráktenyésztés a rizsföldeken – Kína csodafegyvere az éhínség ellen

agroinform.hu8 órája

Müller Cecília beismerő vallomása: gyalázatos a fideszes válságkezelés

ezalenyeg.hu10 órája

Rajtaütés a hamis raklapszállítmányon

transpack.hu11 órája