Ezért nagyon fontos, hogy D-vitamint szedjünk

A D-vitamin fontosságát az elmúlt évek kutatásai sorra igazolták, a tudósok már úgy tekintenek erre a vegyületcsoportra, mint a testünket működtető hormonokra, amelyek jelenléte létfontosságú a legtöbb szervünk helyes működéséhez.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-18 15:17

Az elmúlt években rengeteg vita dúlt a vitaminok jelentősége és szükséges mennyisége körül a kutatók, orvosok és az alternatív gyógymódok képviselői között. A természetgyógyászat szószólói arról próbálták meggyőzni a nagyközönséget, hogy a felnőttek számára hivatalosan meghatározott szükséges beviteli érték rendkívül alacsony, és részben ennek következtében hazánkban tulajdonképpen népbetegség a vitaminhiány.

Ezen belül is a D-vitaminnal kapcsolatban meghatározott napi 400 NE éppen ötöde a kutatók által javasolt 2000 NE-nek.

A D-vitamin közismert szerepe a kalcium csontokba és fogakba történő beépülésének elősegítése. Ezen felül azonban van egy másik, ha lehet még fontosabb feladata is: a testünk foszforháztatásának szabályozása is.

A D-vitamin ezeken keresztül befolyásolja az idegrendszerünk működését, a hormonképződésünket, támogatja a vérkeringést és a sejtek anyagcsere-folyamatait. Alapvető fontosságú a simaizmok és a vázizmok működéséhez és az immunrendszer erősítéséhez is.

A D-vitamint a szervezetünk az elővitaminjából, napfény hatására képes előállítani. Nagy probléma azonban az, hogy az éghajlatunkon ehhez kevés, és időben egyenlőtlen eloszlású a napsütés. Mivel a napsugarak káros hatásaitól való félelem a legtöbb embert napvédő szerek használatára készteti, már nyáron se képes a szervezetünk elég D-vitamint előállítani, télen pedig esélyünk sincs rá a kevés napsütés miatt.

Ebből nyerhetsz D-vitamint

A D-vitamin élelmiszerrel is bevihető, legfőbb forrásai a tengeri halak (lazac, makréla, hering, szardínia, tonhal), a tej, a teljes kiőrlésű gabonák, a tojás és a máj.

Érdemes azonban a táplálkozással bevitt mennyiséget szájon át szedett vitaminnal is kiegészíteni, hiszen az élelmiszerekkel nem minden esetben biztosítható a megfelelő bevitel.

Címkék:

egészség vitamin

Mai nap hírei

Kórházba került Tokár Tomi kisfia

napidoktor.hu4 órája

Kocsis Máté bemondta a Kossuth Rádióban, hogy a baloldal képtelen az összefogásra

168ora.hu6 órája

A jövő vonata robog Ausztriában

koponyeg.hu6 órája

50.000 Ft alatti bomba ajánlatok a hétvégére – Ne maradj le!

gsmring.hu7 órája

Kedvezőbb közlekedési feltételek a Balaton és a főváros között

balaton.hu7 órája

Tüntetőkkel csaptak össze az újabb lezárás miatti tüntetésen a rendőrök

napmintnap.com8 órája

Rövid élet után gyors búcsú Mercedes X-class

gepmax.hu8 órája

5+1 dolog, amiről nem is gondolnád, de a szüleidtől örökölted

joy.hu10 órája