Ezekre a dolgokra kell odafigyelni, hogy érvényes legyen a szavazatod!

Még javában tart a voksolás, sorra dőlnek meg a részvételi rekordok, de még sokan nem szavaztak.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-04-08 13:43

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan hogyan is néz ki egy érvényes szavazat, illetve egyre többen számolnak be arról, hogy a különböző szavazókörökben ellentmondásos instrukciókkal látják el a szavazatukat leadni kívánó honfitársainkat. Ezért összegyűjtöttük az érvényes szavazáshoz szükséges legfontosabb tudnivalókat.

A mai nap folyamán, reggel 6 és este 7 óra között adhatjuk le voksunkat az adott választókörzetben kialakított szavazóhelyiségeiben. A helyszínen a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi a személyazonosságunkat és a lakcímet vagy a személyi azonosítót, és azt is, hogy az adott szavazóköri névjegyzékben szerepel-e a nevünk.

Ha mindent rendben találtak, akkor két szavazólapot kapunk egy borítékkal együtt, amit a bizottság egyik tagja hivatalos bélyegzővel lát el a lap bal felső sarkában. A pecsét nélküli szavazólap nem érvényes, illetve tilos előre lebélyegezni a papírokat, csak a választópolgár jelenlétében érvényesítheti a bizottság a lapot.

A névjegyzékben aláírással igazoljuk a szavazólap átvételét. A szavazólapok és a boríték átadása után ha szeretnénk, akkor a bizottság elmagyarázza a szavazás módját, de a döntésben természetesen nem befolyásolhatnak.

Érvényesen szavazni a jelölt neve, illetve a párt neve melletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal (+ vagy x jellel) lehet. Saját tollat lehet vinni, a lényeg, hogy csak a toll érvényes, ceruza például nem. A szavazat érvényességét – ha az egyéb feltételeknek megfelel – nem érinti, ha a szavazólapra bármilyen megjegyzést írtak. A rajzos kedvű szavazópolgárok tehát kiélhetik a vágyaikat anélkül, hogy érvénytelenné válna a szavazólapjuk. De arra mindenképp figyelniük kell, csak egyetlen párt melletti rubrikában szerepeljen x vagy + jelzés.

Szavazni csak a szavazóhelyiségben lehet, de a szavazófülke használata nem kötelező. A szavazófülkében a lapot egyedül kell kitölteni, ezen idő alatt csak egyetlen választó tartózkodhat a szavazófülkében. Ez természetesen az olvasni nem tudó, vagy fogyatékossága miatt a szavazásban akadályozott választópolgár segítőjére nem vonatkozik.

A borítékban elhelyezett szavazólapot ezután bedobhatjuk az urnába. Amennyiben valamit elrontottunk, akkor a bizottságtól kérhetünk új lapot. Javításra az urnába helyezés előtt, egyszer van lehetőség. Az elrontott szavazólapok hátoldalára a szavazatszámláló bizottság felvezeti a „rontott” megjegyzést, bevonják a lapot és a választás szavazóköri eredményéről készült jegyzőkönyvben rögzítik a számukat.

A szavazatok egyébként csak azoknak kell lezárt borítékkal együtt helyezni az urnába, akik nem az állandó lakcíméhez kijelölt szavazókörben szavaznak, hanem átjelentkeztek, mivel az ő voksukat el kell szállítani oda, ahol megszámolják.

Nem árt tudni, hogy ha egy egyéni választókerületi ellenzéki jelölt az utolsó pillanatban lépett vissza, akkor kézzel kihúzzák a nevét a szavazólapról, tehát nem fordulhat elő, hogy emiatt menne kárba a voksunk.

Azoknak pedig, akik szelfizni szeretnének a szavazólapjukkal, sajnos rossz hírünk van: a szavazólapot sem lefényképezni, sem hazavinni nem szabad.

Forrás: Index, MTI, mno.hu;

Címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd

Címkék:

választás 2018

Mai nap hírei

Legutóbb Gyurcsány kormánya csinált ekkora hiányt, mint most Orbáné

168ora.hu6 órája

Szabadon garázdálkodnak a vaddisznók Somogyban – már milliós a kár

agroinform.hu7 órája

A magyar a vakcina mögött: Karikó Katalin, akinek a nevét az egész világ megismerte

unilife.hu13 órája

Rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter a vakcinákról

demokrata.hu13 órája

Az Alaptörvény szerinti tulajdonhoz való jogot sérti

transpack.hu14 órája

Megszakad a szív: egy szánkó vetett véget a 18 éves fiú életének

metropol.hu16 órája

Fúziós prosztatabiopszia mentheti meg a férfiak életét

szimpatika.hu17 órája

Vilmos herceg alkalmazottja 10 hónap után felállt: mi történhetett?

joy.hu18 órája