Ezek voltak a kedvenceink - Dörmögő Dömörtől a Fülesig

Amikor még nem a mobil fölé görnyedtünk minden percben.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-20 13:00

Ma már szinte alig vásárolunk nyomtatott napi- vagy hetilapokat, de volt idő, amikor az emberek egymás sarkát taposva álltak sorban az aktuális lapszámokért. Rengeteg témában jelentek meg újságok, sokkal nagyobb példányszámban, mint manapság.

Vicclapok

Fotó: Ludas-matyi.com

Több népszerű újságot lehetett vásárolni, melyben humoros írások és viccek voltak olvashatók. Ilyen volt a Hahota és a Ludas Matyi is. Előbbi inkább a fiataloknak, és gyerekeknek szólt, 1980 és 1992 között negyedévente jelent meg és a viccek mellett képregények is voltak voltak benne. A Ludas Matyi 1945-től 1992-ig volt kapható, szatirikus hetilapként működött, karikatúrákat és humoreszkeket is tartalmazott. A lap híres rovata volt a Tücsök és bogár.

Sportújságok

Fotó: Splendoremagiaro.altervista.org

A Képes Sport első lapszáma 1940-ben jelent meg először. A hetilap a mai napig elérhető az újságárusoknál. A lapban mindig is túlsúlyban voltak a futballról szóló cikkek, de sok más a hazai és nemzetközi sporteseményről is beszámoltak beszámolnak.

Tinimagazinok

Ifjúsági Magazin (IM) 1965-től a ’90-es évekig jelent meg, később egy kicsit átalakult és IM-ként lehetett megvásárolni.

Fotó: Ifjúsági Magazin / Arcanum Digitális Tudománytár

Ezután sokan vádolták azzal, hogy zuhant a színvonala. Olvasni lehetett a hazai és a külföldi zenekarokról, de a legnépszerűbb rovat a szexuális felvilágosítás rész volt. Amikor a csúcson volt a lap, akkor 300 ezres példányszámban jelent meg: tudósítottak koncertekről, és minden lapszámban voltak poszterek is. 1963 és 1987 között jelent meg a Pajtás, ami az úttörők lapja volt.

Gyerekeknek szóló lapok

Többféle gyermekújság is létezett, az egyik legnépszerűbb a Dörmögő Dömötör volt, ami még a mai napig is kapható. Az első lapszám 1957-ben jelent meg, az újság nevét Sebők Zsigmond mackója ihlette. 1986 és 1992 között jelent meg a Góliát, ami egy svéd képregényújság magyar fordítása volt. Havonta jelent meg, egy-egy lapszám egy kőkorszaki kisfiú kalandjait mesélte el. 1992 és 1995 között Bobo és Góliát lett a lap neve. A ’90-es években a gyerekek a Dumbó magazinért rajongtak, amiben a Disney legnépszerűbb figuráiról voltak olvashatók történetek és különböző játékos feladatok.

Női magazinok

A nőket többféle lappal is megcélozták, ott volt például a mai napig nagyon népszerű Nők Lapja, ami 1949 őszén jelent meg először, és azóta is töretlen a népszerűsége, bár a példányszám csökkent. Szintén nőknek szólt a Fürge Ujjak, mely 1957 óta két havonta jelent meg: szabásmintákat tartalmazott, de a kötés, horgolás szerelmeseit is kielégített ötleteivel. 2008-ban Amelie lett a neve.

Fejtörők, képregények

A rejtvényfejtők kedvence már 1957 óta a Füles Magazin, mely a rejtvényeken felül olvasnivalót is tartalmaz. A legemlékezetesebb olvasnivalók Kocsmáros Pál klasszikus regényeket és Rejtő Jenő remekműveit feldolgozó, részletekben megjelenő korszakos képregényei voltak.

Mai nap hírei

4 csillagjegy, akik nagyon nehezen nyílnak meg az érzéseikkel kapcsolatban

joy.hu10 órája

A frissen szerződtetett Suárez két góllal mutatkozott be az Atléticóban

eurosport.hosszabbitas.hu11 órája

Aktuális teendők a dióval, a szőlővel és a buxussal

agroinform.hu12 órája

„Nehogy elkezdjen bókolni! Azt ki nem állom!” – Emlékezés Ruttkai Évára

wmn.hu13 órája

Teljesíthetetlen kibocsátási célokat szab az EU az autógyártóknak

autopro.hu14 órája

A dollár árfolyam újra emelkedőben

cryptofalka.hu15 órája

Fotók: bekamerázták a luxusvillát, ahol Rogán él

ezalenyeg.hu15 órája

Örményország teljes katonai mozgósítást rendelt el

demokrata.hu16 órája