Ez a veszély fenyeget, ha sokat ülsz

A Minnesotai Egyetem kutatói szerint az alsó-végtagok keringésében keletkezhet a baj, ha hosszú ideig nem mozgunk.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-23 18:51

Fotó: thinkstockphotos.com

Vérrög kialakulásához és akár trombózishoz is vezethet az, ha gyakran, egyhuzamban sokat ülünk – derült ki a Minnesotai Egyetem kutatásaiból, amikor azt vizsgálták, hogy milyen élettani hatása lehet az órákon át tartó tévézésnek. Az egyetem munkatársai 15.000 amerikait elemeztek, s a betegség kialakulásával kapcsolatosan három további tényezőt vettek figyelembe. Megállapították ugyanis, hogy a súly, a dohányzási szokások és a rendszeres mozgás is nagyban befolyásolja a vérrögképződést – olvasható a Dívány.hu-n.

Jelentősen nő a kockázat, ha rossz életvitelt folytatunk

A tanulmány során megdöbbentő eredmény született: kimutatták, hogy a sokat tévézőknek 1,7-szer (!) nagyobb az esélyük a trombózisra, ráadásul a hosszan tartó ülést még sporttal sem tudják kompenzálni. A vér nem áramlik megfelelően, ha órákon át mozdulatlanul nézzük a képernyőt , így a vérlemezkék könnyen összetapadhatnak, innen pedig egyenes út vezet egy vérrög kialakulásához, ami érelzáródást is eredményezhet.

Alapesetben egyébként a vérrögképződés egy következménymentes, fontos védelmi funkciónk, ami a véralvadás során képződik. Ez csökkenti és állítja el a vérzést, ha sebesülést szenvedünk.

A megoldást a mozgás és ez egészséges életmód jelenti

Amennyiben szeretnénk elkerülni a trombózist, az egyetlen megoldásunk az lehet, ha nem ülünk sokat a tévé előtt, és nem hanyagoljuk mellette a mozgást, valamint a súlyunkra is odafigyelünk.

Mai nap hírei

Egyetlen lélegeztetőgépet sem szerzett – esett neki Szijjártó Donald Tusknak, aki korcsnak nevezte az illiberális demokráciát

168ora.hu5 órája

Máris reagált az SZFE egyik diákja Gulyás Gergely kijelentésére

szeretlekmagyarorszag.hu6 órája

Meghalt a Samsung elnöke

gsmring.hu7 órája

Hatalmasat ugrott a hazánkban regisztrált új fertőzöttek száma

demokrata.hu7 órája

A világ legerősebb és legdrágább chilije Magyarországon terem

magro.hu7 órája

„Valóban érezzem magam bűnösnek, amikor ránézek a lombikban fogant gyerekemre? A test és a tudomány, a természet és az orvoslás együtt képes a csodára!”

wmn.hu10 órája

A török elnök elmeorvosi vizsgálatra küldené a francia elnököt

napmintnap.com11 órája

6 dolog, ami balszerencséssé teszi az életedet

joy.hu13 órája