’Ennyi rajongóval miniszterelnök lehetnék’ – 83 éve született Aradszky László

Tavaly hunyt el a magyar tánczene egyik legnépszerűbb előadója.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-20 11:24

Fotó: MTI - Zih Zsolt

Aradszky László töltőtolljavítóként kezdett dolgozni, munka közben többször dalra fakadt. A hangja feltűnt az ottani munkahelyi ünnepség szervezőinek és őt is meghívták szerepelni. A fellépése alapján beajánlották az Országos Szórakoztatózenei Központba, onnan pedig a Magyar Rádió Tánczenei Stúdiójába.

A kezdeti koncerteken a visszatapsolásnál érezte már, hogy hosszú távú sikere lesz és ez így is lett, élete végéig szórakoztatta a közönséget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1963-ban lett országosan ismert, amikor a Magyar Rádió Tessék választani! könnyűzenei versenyén megosztott első helyezést nyert Még ide-oda húz a szív című dalával. Ettől kezdve sorban jöttek a rádió- és hanglemez-felvételek.

1966-ban a Magyar Rádió Made in Hungary hangversenyét az Isten véled édes Piroskám című versenydallal megnyerte. Övé lett ezzel a dallal Magyarország első aranylemeze is (sőt, két hónappal később ő szerezte meg a másodika, majd a negyediket is).

A 60-as évek táncdalfesztiváljainak állandó döntőse lett.

A hetvenes években eltűnt a nyilvánosság elől, külföldön énekelt. 1986-ban tért vissza az Újra itt vagyok címmel nagylemezzel, amelynek dalait popzenészek írták.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pályája során számtalan európai országban fellépett a hazai szereplések mellett, több ízben járt Kanadában, Amerikában, de megfordult Ausztráliában is.

2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el, 2014-ben Szenes Iván-díjat kapott, 2015-ben Miniszteri Elismerő Oklevelet, 2016-ban Arany Hangjegy Életműdíjat.

2017. október 7-én még fellépése volt, másnap, október 8-án otthonában váratlanul érte a halál, 83 évesen hunyt el Aradszky László.

 

Mai nap hírei

Kétszázezer forintot kell fizetnie annak, akinek nincs negatív koronavírus tesztje

metropol.hu7 órája

Legutóbb Gyurcsány kormánya csinált ekkora hiányt, mint most Orbáné

168ora.hu10 órája

3 daganattípus, amelyet örökölhetünk

napidoktor.hu11 órája

Ricky Martin kissé mellényúlt új külsejével: de férje imádja az átalakulást

joy.hu12 órája

Rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter a vakcinákról

demokrata.hu17 órája

Brókerbotrány: nincsen felelőssége az államnak

tozsdeforum.hu18 órája

Az Alaptörvény szerinti tulajdonhoz való jogot sérti

transpack.hu19 órája

Christoph Európa felé tart

koponyeg.hu19 órája