Embert próbáló mentőakcióval fogták be a tatabányai erdő éhező horrorkecskéjét

Öt éve élt már az erdőben, mióta az otthona leégett, és a gazdája a tűzben meghalt. De a téli erdőben élelmet találni nehéz, és a helyi lakosok egy része félelmetes mitikus lényként tartotta számon a hatalmasra nőtt háziálltatot, így muszáj volt új otthont találni neki.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-13 15:17

Fotó: iStock

Komoly összefogással szombaton sikerült befogni azt a hatalmas termetű kecskebakot, amely öt éve élt a tatabányai turul-szobor melletti erdőben, és végül egy farmon találtak új otthont neki. Az állat elszállítására azért volt szükség, mert gyakran nem talált magának élelmet, valamint rendszeresen halálra rémisztette a helyieket.

A kecskéről még a megyei lap is megírta, hogy nem valami sátáni szerzet, csupán egy egyszerű kecske, ami jól mutatja az állatról kialakult történetek súlyát. A befogására azért kellett ilyen sokáig várni, mert az élőhelye nehezen megközelíthető, továbbá termete miatt elkapni és elszállítani egyaránt bonyodalmas.

A párosujjú patás múltja egyébként igen szomorú történetet rejt: gazdája egy tűzvészben meghalt, majd a leégett portáról elfutó kecskék a tatabányai erdőben telepedtek le. A többi, teje miatt hasznosítható nőstény állat hamar új gazdára talált, de a nagytestű bak senkit sem érdekelt, így ő az erdőben maradt. 

Fél évvel ezelőtt a környéken élő Budai Csaba összetalálkozott a kecskével, majd rendszeresen járt etetni őt, és idővel az elvadult állat a simogatást is hagyta. Közben megindult az ötletelés a kecske lehetséges otthonairól is, és végül a Töreki erdőben működő állatmentő farm – amely nyaranta a Samsara fesztivál helyszíneként, az év többi részében pedig állatok menedékeként szolgál – tulajdonosa, Czinkóczky Csaba vállalta, hogy megszervezi a méretes kecske elfogását és átszállítását. 

A szombati mentőakcióra egy csomó ember összegyűlt: külföldi önkéntesek, egy helyi állatorvos és a farmtulajdonos, valamint újságírók kisebb csoportja, és Budai Csaba indult neki a nagy mentésnek. A csúszós, szűk utakon az állat élőhelyének megközelítése is kihívás volt, és amint az első terepjáró megjelent – benne Budai Csabával – a kecske is felbukkant, ezért egy bizonytalan helyzet állt elő. A rossz útviszonyok miatt az állatorvos, aki szükség esetén leszedálta volna a kérődzőt, nem volt jelen, se többek, akik a lefogásban segédkeztek volna. Viszont muszáj volt elkapni a kecskét, ugyanis könnyen lehet, hogy másodjára már nem engedte volna közel magához az embereket. 

Így hát végül Budai Csaba egy kis élelemmel magához édesgette a barátját, majd megfogta az egyik szarvát, és ekkor a többiek segítettek lefogni és leteperni a veszélyes háziállatot. Perceken át tartó komoly birkózás következett, mire végre sikerült lekötözni a lábait és betenni őt a terepjáró hátsó részébe. A kecskét egy állatorvos is megvizsgálta, ő egészségesnek találta az állatot, akit aztán lószállítóval a töreki farmra vittek. Szombat délután pedig már a farm többi lakója is befogadta új társát, akinek többé nem fognak gondot okozni az ínséges telek.

Mai nap hírei

Háromezer alatt az új fertőzöttek száma hazánkban

demokrata.hu3 órája

Kavartak egyet a Néppárt vezetői, hogy a Fidesz ne hagyja ott őket

444.hu6 órája

Alig maradt dolgozó a tatabányai kórházban, annyian mondtak fel

168.hu14 órája

UFO-t látott az utasszállító pilótája, már az FBI is reagált rá

life.hu15 órája

Provokálta a Párbeszéd politikusa a pénzügyminisztert a Parlamentben

hirado.hu17 órája

Pénteken markáns hidegfront vet véget a napos, melegedő időnek

koponyeg.hu18 órája

Azt hittük, nem lehet durvább, hát lehet

gepmax.hu19 órája

Az Év Autója pedig nem más, mint…

autonavigator.hu20 órája