Előbukkantak egy II. világháborús repülő roncsai is az apadó Dunából

Startlap - Startlap
A gép, amelyet lelőttek, egy amerikai főhadnagyé volt.

II. világháborús repülőgépet találtak a Dunában – közölte az MTI. Az alacsony vízállás miatt tűnt fel az amerikai gép roncsa, majd a megmaradt gépelemet kiemelték, és kiállították a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumában, ahol a közönség is megtekintheti.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumhoz, illetve a Magyar Roncskutató Egyesülethez érkezett a bejelentés, és amint megérkeztek az engedélyek , már ki is emelték a roncsot, nehogy eltűnjön.

A dokumentumok szerint az amerikai 15. Légihadsereg 485. Bombázó csoportja a Dunai Repülőgépgyárat támad 1944. július 30-án. Frank Wodzinski főhadnagy B-24G típusú repülőgépét a célra tartva eltalálta a légvédelem, így a bombázó függőlegesen zuhanni kezdett, majd becsapódott a Dunába. A zuhanást a legénységből egy katona élte túl. Ezt a gépet húzták ki a Dunából.

A hetek óta tartó hőség és csapadékhiány miatt rohamosan csökkent a Duna vízállása. Korábban a magyarországi honvédség felhívta a figyelmet arra, hogy az aszály miatt világháborús bombák, kézigránátok és egyéb objektumok kerülhetnek felszínre. A magyar-szlovák határon található Medve településnél hétfőn egy hajóroncs bukkant elő.

Ez is érdekelhet

képcím

Rendkívüli közlemény a Magyar Honvédségtől

képcím

Második világháborús légibombát találtak Csepelen

képcím

Műszaki hiba miatt egyetlen repülő sem indulhatott el az Egyesült...