Világháborús hajó maradványa került a Duna felszínére

Startlap - Startlap
Az alacsony vízállás miatt világháborús bombák, kézigránátok és egyéb objektumok is felbukkanhatnak.

A hetek óta tartó hőség és csapadékhiány miatt rohamosan csökkent a Duna vízállása. Korábban a magyarországi honvédség felhívta a figyelmet arra, hogy az aszály miatt világháborús bombák, kézigránátok és egyéb objektumok kerülhetnek felszínre. A magyar-szlovák határon található Medve településnél egy hajóroncs bukkant elő – írja a Körkép.sk.

A lap olvasói szerint máskor is látni lehetett már a roncsot alacsony vízálláskor, de ilyen nagy részlete ritkán bukkant felszínre. A hajóroncs szerencsére a kijelölt hajóútvonalon kívül esik, így nem veszélyeztette a folyón úszó hajókat.  A csilizköziek szerint a roncs egy második világháborús orosz hajó maradványa, mely feltevést a medvei Duna-parton található, szovjet katonáknak állított emlékmű is megerősíthet.

Fotó: http://www.korkep.sk/

A roncsról készült képekkel és videóval a lap felkereste a felvidéki magyar születésű hadtörténészt, Orbán Gábort, aki így vélekedett a hajóról:

A felvételen nagy valószínűséggel a Szovjet Dunai Flottila BK-244 jelű ágyúnaszádja látható, ami orosz források szerint 1945. április 3-án futott ellenséges aknára Pozsony és Komárom között: БК-244 потоплен 3 апреля 1945, р-н Братиславы (Комарно-Комаром), мина. Ezt támasztja alá a parton álló katonai emlékmű, melyen nyolc szovjet katona neve áll – Hármuk halálozási ideje (mindegyikük a Dunai Flottila tagja) megegyezik a BK-244 elvesztésének időpontjával. Az oroszok folyami flottája a háború után is maradt, hogy a Duna aknamentesítését elvégezze (1944-1948). Nincs információ arról, hogy a Magyar Királyi Folyamerők az említett időpontban veszteséget szenvedtek volna a térségben – lásd: Csonkaréti Károly, M. Kir. Honvéd Folyami Erők őrnaszád-ezrede 1944. október 15- 1945. május 9. között. Hadtörténelmi Közlemények, 29. évf. 2. sz. (1982).

Ez is érdekelhet

képcím

Vajúdás közben értesítették, meghalt a férje, a lánya a...

képcím

Lefújták a légi parádét, a tűzijáték sorsa még kérdéses

képcím

Deutsch Tamás 24 éves unokaöccse alig kezdett el dolgozni, máris...