Világháborús hajó maradványa került a Duna felszínére

Az alacsony vízállás miatt világháborús bombák, kézigránátok és egyéb objektumok is felbukkanhatnak.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-27 12:22

Fotó: http://www.korkep.sk/

A hetek óta tartó hőség és csapadékhiány miatt rohamosan csökkent a Duna vízállása. Korábban a magyarországi honvédség felhívta a figyelmet arra, hogy az aszály miatt világháborús bombák, kézigránátok és egyéb objektumok kerülhetnek felszínre. A magyar-szlovák határon található Medve településnél egy hajóroncs bukkant elő – írja a Körkép.sk.

A lap olvasói szerint máskor is látni lehetett már a roncsot alacsony vízálláskor, de ilyen nagy részlete ritkán bukkant felszínre. A hajóroncs szerencsére a kijelölt hajóútvonalon kívül esik, így nem veszélyeztette a folyón úszó hajókat.  A csilizköziek szerint a roncs egy második világháborús orosz hajó maradványa, mely feltevést a medvei Duna-parton található, szovjet katonáknak állított emlékmű is megerősíthet.

Fotó: http://www.korkep.sk/

A roncsról készült képekkel és videóval a lap felkereste a felvidéki magyar születésű hadtörténészt, Orbán Gábort, aki így vélekedett a hajóról:

A felvételen nagy valószínűséggel a Szovjet Dunai Flottila BK-244 jelű ágyúnaszádja látható, ami orosz források szerint 1945. április 3-án futott ellenséges aknára Pozsony és Komárom között: БК-244 потоплен 3 апреля 1945, р-н Братиславы (Комарно-Комаром), мина. Ezt támasztja alá a parton álló katonai emlékmű, melyen nyolc szovjet katona neve áll – Hármuk halálozási ideje (mindegyikük a Dunai Flottila tagja) megegyezik a BK-244 elvesztésének időpontjával. Az oroszok folyami flottája a háború után is maradt, hogy a Duna aknamentesítését elvégezze (1944-1948). Nincs információ arról, hogy a Magyar Királyi Folyamerők az említett időpontban veszteséget szenvedtek volna a térségben – lásd: Csonkaréti Károly, M. Kir. Honvéd Folyami Erők őrnaszád-ezrede 1944. október 15- 1945. május 9. között. Hadtörténelmi Közlemények, 29. évf. 2. sz. (1982).

Címkék:

aszály Duna hajóroncs

Mai nap hírei

Jövő héten érkezik az uniós vakcina, melyből egy adag is elég a védettséghez

femcafe.hu8 órája

Megérkezett a jövő kerékpárja – ilyet nem látni a biciklitárolóban

bitcoinbazis.hu9 órája

Matteo Salvini üzenetet küldött Orbán Viktornak a Fidesz kilépése után

demokrata.hu10 órája

Erős földrengés volt az előbb Görögországban

444.hu11 órája

Jason Statham gyönyörű felesége, Rosie Huntington-Whiteley fotósorozatban mutatta meg csodás alakját

joy.hu14 órája

Ötvenéves, nemes fügefát vágatott ki a baloldali polgármester Budapesten

hirado.hu16 órája

Mit kell tenni, ha elvirágzott a cserépben tartott jácint?

edenkert.hu18 órája

Koronavírus – További szigorítások jönnek?

napidoktor.hu18 órája