Elmarad a hétvégi tömeges oltás

Az operatív törzs pénteki tájékoztatója.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2021-03-05 12:27

Fotó: Getty Images

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az országos oltási munkacsoport vezetője elmondta, a mai “dezinformációkkal” ellentétben a heti oltási terv zavartalanul zajlik. Hozzátette, tegnap 77 ezer oltást adtak be, e tekintetben az európai rangsorban a 3. helyen áll Magyarország.

György István elmondta, tecnikai probléma miatt felfüggesztik a 18 és 60 év között krónikus betegek  hétvégére tervezett tömeges oltását, hamarosan újabb SMS-ben elnézést fognak kérni az érintettektől, és későbbi időpontban fog sor kerülni a 74 ezer fő oltására.

A jövő héten 400 ezer vakcina beadására lesz lehetőség.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője arról tájékoztatott, hogy a csütörtökön bejelentett járványügyi szigorítások részletszabályairól hamarosan megjelenik a kormányrendelet.

Nem lesz gyermekfelügyelet

Maruzsa Zoltán a szigorítások oktatásügyi vonatkozásairól tartott tájékoztatót. Elmondta: az óvodákban és az általános iskolákban hétfőtől rendkívüli szünet lép életbe. Az iskolákban át kell térni a digitális oktatásra. Ahol az eszközellátás a családok részéről nem biztosított, ott kérik az intézményeket,hogy a szükséges eszközökkel lássák el a diákokat. A rendkívüli szünet a tervek szerint április 7-éig tart. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára hangsúlyozta: sem az óvodákban, sem az iskolákban nem szerveznek gyermekfelügyeletet

A gyerekek étkeztetését viszont biztosítani kell, elvitelre és kiszállításra lesz mód, ígérte Maruzsa Zoltán.

A középiskolákat nem érintik a jelenlegi szigorítások. Egyéni és kiscsoportos felkészítésre továbbra is van lehetőség az érettségi előtt állók számára.

A középfokú felvételi vizsgák szóbeli meghallgatásait javasolt online térbe terelni, de nem szükségszerű, hogy ezek elmaradjanak. Ha ebben az időszakban megbetegszik a felvételiző, akkor számára márc 19-éig lehetőség lesz pótidőpont biztosítására.

A kollégiumok nem biztosítanak lakhatást, kivételt az érettségizők, a rászorulók és a versenyszerű sportpolók képeznek.

Csúcslabor épül

A csütörtöki járványügyi adatok ismertetését követően Müller Cecília arról számolt be, hogy a felmérések szerint az oltási kedv növekszik, így a jövő héten is párhuzamosan több csoportot fognak oltani.

Az országos tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy egy új csúcslaboratórium fog épülni Magyarországon, amelyben lehetőség nyílik a különleges kórokozók gyors felimerésére.

Mai nap hírei

Választási csalást gyanít Magyar Bálint

168.hu5 órája

Sokan megbánták, hogy elektromos autót vettek – 5-ből 1 lecseréli

bitcoinbazis.hu7 órája

Súlyos bejelentést tett Gulyás Gergely: magyarok millióinak augusztusig fennmaradnak a korlátozások

penzcentrum.hu9 órája

Elhúzott a kormánypárt a baloldal mellett

hirado.hu10 órája

Ők Bujtor István gyerekei: Balázs édesapja kiköpött mása

femcafe.hu11 órája

Hazard Chelsea-játékosokkal nevetgélt az elveszített BL-elődöntő után

m4sport.hu12 órája

Igazi meglepetés: óriásit nőtt Közép-Magyarország lakossága

novekedes.hu13 órája

A letartóztatás óta a poklok poklát éli át Fekete Dávid

metropol.hu15 órája