Elkészült Puzsér Róbert főpolgármesteri programja

Startlap - Startlap
A publicista politikai centrumot szeretne teremteni.

Májusra ígérte, de már elkészült a főpolgármesteri posztért ringbe szálló Puzsér Róbert programja – értesült a Magyar Hang. Zaránd Péter, a publicista kampányfőnöke a lap megkeresésére elmondta, hogy egy több mint hatvan oldalas dokumentumról van szó, amelyet egyfajta vitaindítónak szánnak az LMP-vel, illetve az esetleg később még feléjük nyitó pártokkal lefolytatandó tárgyalásokra.

Finomodott a Sétáló Budapest koncepciója

Puzsér Róbert a bejelentkezésekor egyetlen konkrét vízióval állt elő, ez pedig a belvárost – a Jászai Mari tértől a Fővám térig, illetve a budai Vártól az Erzsébet térig határolt zónában – lényegében autómentessé alakító Sétáló Budapest programja volt. A vitaindítójából most az derült ki, hogy néhány jelentősebb átmenő utat azért mégis meghagyna az autósoknak, ilyen lenne például az Erzsébet híd a rávezető útszakaszokkal együtt.

Egyes helyeken fizetőssé válna az autós közlekedés

Az alapjaiban mégis autómentes, vagyis sétálóövezet körül kialakítana viszont még egy zónát, ahová ugyan már be lehetne hajtani autóval, ám azért fizetni kellene. Ez már egy jóval nagyobb terület lenne: a pesti oldalon a Hungária körgyűrű határolná, míg Budán a Margit körút, az Alkotás utca, illetve az Október 23. utca. A fizetendő díj mértéke függne attól, hogy milyen környezetvédelmi besorolású autóról van szó, csúcsidőben, vagy pedig este használná ezt a területet, illetve, hogy mennyi ideig tartózkodna az érintett zónában.

A levegő minőségjavulását szolgálnák a szigorítások

Puzsér Róbert a programjában azzal magyarázza a jelenlegi állapothoz képest az autósok számára érdemi szigorítást jelentő tervét, hogy ezek a korlátozások jelentősen javítják majd a levegő minőségét, csökkentik a dugóban értelmetlenül elpazarolt időt, illetve a zajszennyezést. Márpedig a fővárosban ezekre szükség van, hiszen „Budapest fuldoklik”, és csúcsidőben alig járható.

Másról is szól, nem csak a közlekedésről

A forgalomcsillapítási elképzelések mellett a vitaindító szinte komplex főpolgármester-jelölti programot vázol fel: szó van benne a hajléktalanhelyzet kezeléséről éppúgy, mint lakhatási és egészségügyi témákról, vagy éppen a bulinegyed kapcsán felmerült, és eddig rendezetlen problémákról.

Puzsér politikai centrumot szeretne

Puzsér Róbert mögé már korábban beállt az LMP, bár a politikai pályára evező kritikusnak ez nem elég: egy centrumot szeretne megteremteni, amihez a Jobbik vagy a Momentum támogatására még szüksége lenne. Az mindenesetre már eldőlt, hogy az ellenzéki oldal előválasztásába, legalábbis a nyárra tervezett második fordulóba belemegy, miután teljesültek a feltételei.

Ez is érdekelhet

képcím

Szlovák elnökválasztás: Pellegrini nyert, Szijjártó rögtön...

képcím

Vlagyimir Putyin fölényesen vezet az első részeredmények szerint

képcím

Walesben megválasztották Európa első fekete miniszterelnökét