Kiemelt Hírek 2018. július 10.

Elítélik az edzőt, aki a 12 diákkal rekedt a thaiföldi barlangban?

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 10.
A férfi nem szándékosan tette ki veszélynek a gyerekeket, ráadásul utána mindenben segítette őket.

Több mint két hete 12 thai fiú rekedt egy észak-thaiföldi barlangban.

A 11 és 16 év közötti játékosból álló focicsapat egy 25 éves segédedzővel, Ekapon Csantavong kíséretében indult a túrára.

Csantavong és csapata június 23-án az egyik mérkőzésüket követően egy beavatási szertartás miatt nagyjából 4 kilométert tettek meg a barlang belsejében, hogy felírják a nevüket a sziklafalra, balszerencsés azonban módon a barlangban ragadtak a rengeteg eső miatt.

A gyerekeket és az edzőt kedden végül sikerült kimenteni.

Annak ellenére, hogy az edző életveszélyes helyzetnek tette ki a fiúkat, thaiföldi jogászok azt mondják, valószínűleg nem ítélik el Csantavongot.

Az edző néhány gyermekkel a barlanban (Fotó: MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

„Őszintén hiszem, hogy az edzőt nem ítéli el a bíróság” – mondta Csatnarin Bumpenvattana, a bangkoki székhelyű JTJB International Lawyers ügyvédje a Business Insidernek.

Egy másik ügyvéd szerint a szülők feltehetően megbocsátanak az edzőnek, és nem perelik be, míg a törvényszéki megbízott arról beszélt, hogy a bíróság valószínűleg figyelembe veszi, hogy az edző nem szándékosan tette ki a gyerekeket ekkora veszélynek.

Az edző gondoskodó magatartása további enyhítő körülmény lehet az ügyben. Csantavong ugyanis nemcsak megosztotta a gyerekekkel a megmaradt élelmét, hanem megtanította őket meditálni is.

Az egyik szülő például azt mondta a nehéz napokban, hogy el se tudná képzelni, mi lenne a gyermekével, ha nem lenne mellette az edzője.

Korábban szerzetes volt

Az Index terjedelmes cikket közölt a férfiról néhány nappal ezelőtt; ebből kiderül, hogy a 25 éves férfi korábban egy buddhista kolostorhoz csatlakozott, tízévesen pedig egy járványban elveszítette a szüleit és hétéves testvérét.

22 évesen hagyta ott végül a szerzetesi létet, hogy a nagymamáját ápolhassa.

A kolostorba azonban azóta is visszajár, az elmúlt években a Moo Pa edzése mellett templomszolga volt.

A médiának nyilatkozó ismerősök szerint a gyerekek kedvelik az edzőt.

A fentiek ellenére feltehetően valamilyen formában felelnie kell a helyi hatóságoknak, emellett önmagával is el kell számolnia – hívja fel a figyelmet az Index.

Barátai szerint a férfi magát fogja hibáztatni, és erre utal az a kézzel írt levél is, amiben üzent a barlangból a külvilágnak.

“Ígérem, hogy a lehető legjobban vigyázok a gyerekekre. Köszönök minden támogatást, és szeretnék bocsánatot kérni a történtekért” – írta.

Keresés az oldalon