Elhunyt Bernardo Bertolucci

Az Oscar-díjas mester nevéhez fűződik az Utolsó tangó Párizsban is.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-26 10:13

Fotó: Ernesto Ruscio/Getty Images

Meghalt 77 éves korában Bernardo Bertolucci Oscar-díjas olasz filmes, többek között az Utolsó tangó Párizsban című film rendezője – adta hírül hétfőn az olasz La Repubblicára hivatkozva a távirati iroda.

Hihetetlen sikerek Hollywoodban is

Nemzedékének egyik legfontosabb olasz rendezője volt, aki nemcsak Európában, de Hollywoodban is sikerrel tudott filmeket készíteni – számolt be a hvg.hu. Filmjei többségének nemcsak rendezője, de forgatókönyvírója is volt. Az utolsó császár című filmje 1987-ben kilenc Oscar-díjat nyert, az összes jelölést behúzta, beleértve a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat is. Ez volt az első olyan mozifilm, amelyet a nyugat készített Kínáról a kínai kormány hozzájárulásával.

Generációk nőttek fel Bertolucci olyan kultikussá vált filmjein, mint az 1972-es Utolsó tangó Párizsban, a 2003-as Álmodozók vagy az 1970-es A megalkuvó.

Paolo Pasolini támogatása

Bernardo Bertolucci egy módos családban született 1941 márciusában az észak-olaszországi Parmában. Édesapja a híres költő és író Attilio Bertolucci volt, akinek hatására a fiatal Bernardo is írni kezdett, a későbbi rendező 21 éves korában már díjazott költő volt. Filmrendezői pályafutását a fiatal Bernardo Pier Paolo Pasolini támogatásával kezdte, rendezőasszisztensként vállalt munkát Pasolini mellett, aki egyébként maga is írt verseket.

Bertolucci 1962-ben debütált filmrendezőként az egy prostituált meggyilkolásáról szóló, A kaszás című krimijével, amelyet a velencei filmfesztiválon mutattak be. 1970-ben kapta meg az első Oscar-jelölését A megalkuvó című filmjéért, amelyben a főszereplő értelmiségi Marcello (Jean-Louis Trintignant) Mussolininek kémkedik, és azt a küldetést kapja, hogy ölje meg egykori tanárát, aki antifasiszta. A megalkuvót remekműnek tartják, a film bevallottan inspirálta a hollywoodi filmrendezőket, úgy mint Steven Spielberget, Martin Scorsesét és Francis Ford Coppolát.

Mai nap hírei

A görögöknél is betelt a pohár

vasarnap.hu12 órája

Petícióban kérik a magyar szurkolók az UEFA-t, hogy ne engedje a szivárványvilágítást a magyar–német meccs alatt

hirado.hu13 órája

„Hát jöjjenek rám a rendőrök, ha én beszélgetek a tanítványaimmal arról, hogy szabad egymást szeretni”

444.hu16 órája

Matolcsy György keményen nekiment a kormánynak

privatbankar.hu17 órája

Orbán Ráhel beszállt az ingatlanbizniszbe: Sose találod ki, kinek a cégében lett ügyvezető

nyugatifeny.hu18 órája

mutatjuk, hogy lehet csoportharmadikként továbbjutni és ellenfelet kapni

m4sport.hu18 órája

Dembélé számára véget ért az Eb

eurosport.hu18 órája

Jó ég: György herceg és Sarolta hercegnő akkorát nőttek, hogy rájuk sem ismerünk

glamour.hu19 órája