Elérte Afrikát Zoltán, a magyar fekete gólya

Vándorlása során az első öt napon 900 km-t tett meg.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-30 00:51

Fotó: Thinkstock

Mindig nagy érdeklődés övezi a jeladós gólyák megérkezését, legyen útjuk végcélja akár szeptemberben Afrika, vagy tavasszal Magyarország.

Ezúttal az egyik legismertebb magyar gólya, Zoltán vetette meg újból, sikeresen a lábát a fekete kontinensen – számolt be róla a Gemenc Zrt.  A madár ezzel együtt már harmadszorra vágott bele a vándorlásba, melyet napról-napra követtek a szakértők, a rajta lévő GPS-jeladó segítségével.

Augusztusban már kisebbfajta poroszkálásba kezdett, Dunaszekcsőt, Apatint és Palicsot érintve, de a végállomás mindig a gemenci ártér maradt. Aztán szeptember 5-én már nekivágott a nagy utazásnak, melynek során másnap a román Rast közelében a Duna-parton éjszakázott.

Ezek után 2 nap alatt letudta Bulgáriát, és már 9-én a görög-török határon éjszakázott, a Marica folyónál. Itt olyan jól érezte magát, hogy szeptember 26-ig nem is mozdult innen, de aztán még aznap elhagyta Európát. Gallipoli és Sarköy között repült át végül Afrikába.

Mai nap hírei

Vizsgálódik az Európai Bizottság, miután egy civil szervezet azért bukta a pályázatát, mert nem igazolta, kap-e támogatást külföldről

444.hu5 órája

Jelentős enyhülés kezdődik

koponyeg.hu5 órája

A Ford fejlesztésével nem fog bepárásodni a szélvédőnk

autopro.hu7 órája

Oroszország kimerült

agraragazat.hu7 órája

11 ország, ahol még mindig nincs koronavírus

napmintnap.com9 órája

Gólrekorddal jutott tovább a magyar férfi kézilabda-válogatott az egyiptomi vb-n

168ora.hu9 órája

Trump fia megkérte Elon Muskot, hogy dobjon össze egy közösségi oldalt

digitalhungary.hu10 órája

Mi történik 20 év után a napelemekkel?

alternativenergia.hu11 órája