Egyértelművé tették: elvenné a segélyeket a kormány - ott kezdik, ahol a legnagyobb szükség lenne rá

Rengeteg családot érinthet.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-26 20:24

MTI Fotó: Soós Lajos

A kormányzat képviselője kétséget sem hagyott afelől, hogy a jövő évtől a szociális segély megvonására készülnek. Pont azokkal kezdenék, akiknek a legkevesebb a jövedelmük.

“Valóban azt tervezik, hogy teljesen lenullázzák a szociális segély összegét és ezzel még mélyebb szegénységbe taszítsák az érintett családokat?” – ezt a kérdést tette fel Rétvári Bencének, Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s politikus, és az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hozzászólásában lényegében nem cáfolta a kérdést.

Már korábban is szó volt róla

Még szeptember elején számolt be a Népszava arról, hogy a kormány jövő januártól még jobban szigorítana a szociális segély feltételein, így az olyan családokban, ahol közmunkás van, ott a nem dolgozó felnőtt aligha kapna valamit. A Portfolio.hu cikke szerint úgy módosítanák a szociális törvényt , hogy a segély, vagyis a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) odaítélésekor – jövő januárjától – a közmunkásként szerzett bér összegét számolják bele a háztartás egy fogyasztási egységre eső jövedelmébe.

Így tűnne el a segély

Idáig amikor eldöntötték, hogy valaki jogosult-e a támogatásra vagy sem, biztosított-e a megélhetése vagy sem, az FHT 22 800 forintját vették figyelembe. Így viszont, ha az eddigi számítás helyett a 8 órás közmunkás bér jelenlegi nettó 54 217 forintját vagy pedig a szakképzett közmunkások nettó 77 968 forintját veszik figyelembe, akkor alig marad olyan család, ahol a nem dolgozó felnőtt jogosult lesz a segélyre.

Az államtitkár nem cáfolt

Ezzel egybehangzóan Rétvári válaszában azt közölte közölte az MSZP-s politikussal, hogy: “2010 óta a korábbi felzárkóztatáspolitika helyett felzárkózáspolitikát folytatunk: míg Önök (MSZP) csak abban tudtak gondolkodni, hogy segélyekkel tartsák lélegeztető gépen a nehezebb sorsú állampolgárokat, mi kiszámítható jövőt, munkalehetőséget lehetőségeket biztosítunk nekik.” Vagyis nem cáfolta a segély megvonásáról szóló híreket.

Ha jövőre mindez életbe lép, még mélyebb szegénység elé néznek az érintett családok.

Mai nap hírei

Készül a magyar–osztrák vakcina,Pécs és Bécs összefog

168ora.hu9 órája

Az Aptiv megoldása lehet a kulcs az autonóm járművek terjedéséhez

autopro.hu11 órája

Ezt teszi Keleti Andrea és anyukája a fittségért

napidoktor.hu13 órája

Gyanús halmok a határban – milyen kártevőt rejthetnek?

agroinform.hu14 órája

Híres párok meghökkentő házassági szerződései: nem semmi, miket írtak alá!

joy.hu15 órája

„Arról nem is álmodtunk, hogy anya emberek millióin fog segíteni!” – Születésnapi portré Karikó Katalinról

wmn.hu17 órája

Édesapja után koronavírusban hunyt el a neves magyar focista is

life.hu17 órája

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit

digitalhungary.hu18 órája