Garancsi luxusgépen repteti Orbánt, ami után a miniszterelnöknek adóznia kellett volna

Startlap - Startlap
Nagy a hallgatás az ügyben, a Miniszterelnöki Sajtóiroda például semmiféle választ nem adott a kérdésekre.

Miután Orbán Viktor 17 milliárd forintos magángépből szállt ki a ferihegyi repülőtéren júniusban, kiderült, hogy Garancsi István utaztatja a kormányfőt. Szakértő szerint Garancsi ajándékai a személyi jövedelem törvény értelmében adóköteles juttatások, és így a vagyonnyilatkozatban nem ajándékként, hanem jövedelemként kellett volna feltüntetnie a miniszterelnöknek – írja a Népszava.

A szóban forgó repülőgép egy csúcs-luxusjárműnek számító Bombardier Global 6000, melyet kifejezetten a világ elit döntéshozói számára terveztek. A nagy távolsági repülésre tervezett luxusgép egyetlen tankolással Budapestről el tud jutni például Japánba vagy Dél-Amerika déli csücskébe.

Fotó Wikipedia

Repülni azonban egyáltalán nem olcsó mulatság vele. A prijet.com adatai szerint üzemeltetési költségei meghaladhatják a 10 ezer dollárt óránként (nagyjából 2,7 millió forint), ám a repülőgépért fizetendő bérleti díjjal együtt ez eléri a 3 millió forintot. A Budapest-Szófia távolság, amelyet a kormányfő tett meg, hogy eljusson a MOL Vidi focimeccsére, hozzávetőlegesen tíz millió forintba kerülhetett.

A lap a Transparency International Magyarország jogi igazgatóját kérdezte azzal kapcsolatban, hogy a luxusrepülős utazásokat a kormányfő állami megrendelésekkel ellátott „kötélbarátja”, Garancsi István fizeti-e.

„Orbán Viktor miniszterelnök nem fogadhatta volna el ajándékként ezeket a nagy összegű juttatásokat, mert kormányfőként legfeljebb egyhavi parlamenti képviselői juttatásnak megfelelő összegű ajándékot kaphat” – szögezte le Ligeti Miklós jogász.

Emellett rámutatott arra is, hogy Orbán Viktornak az egyhavi összeg tizenkettedét meghaladó értékű ajándékot be kellene vallania a vagyonnyilatkozatában.

„A miniszterelnök ugyanakkor arra is hivatkozhat, hogy nem parlamenti képviselőként kapta ezeket az ajándékokat. Ebben az esetben a bevallási kötelezettségről szóló előírást máris kikerülte – tette hozzá Ligeti Miklós, aki szerint ezek az ajándékok a személyi jövedelemről szóló törvény értelmében adóköteles juttatások, és így a vagyonnyilatkozatban nem ajándékként, hanem jövedelemként kellett volna feltüntetni, és adót is kellett volna fizetni utána. – Ez alól is van azonban kivétel, mégpedig az, ha a juttatás magánszemélytől érkezett, ingyenesen.”

Tehát, ha magánember pénzt ajándékozott. Ezzel próbálkoztak annak idején Semjén Zsolték is. Utóbbi eseteben egyébként az a csapda a jogi igazgató szerint, hogy ha nem adóköteles jövedelem volt, hanem magánszemélytől származó ajándék, akkor az adót meghaladó mértékű illetéket (ajándékozási, ingyenes vagyonszerzési illetéket) kell utána fizetni.

„Bűncselekményt az eddig nyilvánosságra került információk szerint nem lehet gyanítani, de a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségek megsértése valószínű, és ebből következően a jövedelembevallási és a közteherviselési kötelezettségek is sérülhettek” – hangsúlyozta Ligeti.

Rámutatott arra is, ha Orbán Viktor nem állami vezető lenne, akkor az etikai kódex alapján eleve tilos lenne neki ajándékot elfogadni.

A lap kérdésekkel fordult a Magyar Labdarúgó-szövetséghez (MLSZ) is, miután kiderült, hogy Garancsi István, a MOL Vidi FC tulajdonosa repteti a csapat külföldi mérkőzéseire a miniszterelnököt. Az MLSZ egy nagy piros nemmel válaszolt, amikor arról érdeklődtek, hogy a szervezet Garancsihoz hasonlóan fizeti-e Orbán meccsre járását. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője még ennyire sem volt közlékeny a lappal. Nem reagált ugyanis arra, hogy Orbán összesen hányszor volt a Vidi külföldi mérkőzésein, mióta Garancsi a tulajdonos, és arra sem, hogy miért nem tüntette fel ezeket a kormányfő a vagyonnyilatkozataiban. Azt a kérdést is figyelmen kívül hagyta a miniszterelnöki sajtós, hogy Orbán tervezi-e a lemondását amiatt, mert a gesztust tevő Garancsi érdekeltsége, a Market Zrt. tavaly csaknem 70 milliárd forintot nyert közbeszerzéseken.

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor megmutatta a telefonkönyvét a TikTok-on

képcím

Orbán: Kérek mindenkit, szánjon pár percet a hazára

képcím

Vera Jourová: Képtelen vagyok előre látni, Orbán Viktor minek...