Átlátszó: Ugyanazzal a magángéppel utazgat Mészáros lánya és Orbán

Az elmúlt két hónapban ötször voltak azonos időpontban ugyanabban a városban.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-24 14:24

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht idén nyári európai útját követve az Átlátszó a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkant.

A lap lefotózta, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után. Lefotózták, hogy ugyanez a gép később Mészáros Lőrinc lányát, és a ZTE tulajdonosát hozta Ferihegyre.

A 17 milliárd forintba kerülő Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgép 2018. március végén érkezett a cég montreáli gyárából Bécsbe. A gép azóta az osztrák léginyilvántartásban szerepel OE-LEM lajtsromszámmal. Tulajdonosa nem ismert. A luxusrepülő szinte állandóan a budapesti repülőtéren parkol. Innen indul, és ide érkezik, csak nagyon ritkán megy ki Bécsbe, ahova elvileg tartozik. Az elmúlt hónapokban ráadásul többször repült Ferihegyről éppen oda, ahol a Lady Mrd luxusjacht tartózkodott a kérdéses időpontban – írja a lap.

Megkérdőjelezhető a tulajdonosok valódisága

Drónvideót készítettek arról, hogy Mészáros üzlettársa, Szíjj László, valamint egy kormánybiztos, és Homolya Róbert MÁV-elnök ugyanazzal a  luxusjachttal hajókázik az Adrián, amin korábban Mészáros Lőrinc pihent.

2015-ben a Benetti olaszországi gyárában építették a 7 milliárd forintba kerülő Benetti Crystal 140 típusú jachtot, amelynek hosszúsága 42, a szélessége 9 méter. A hajó 5 kabinjában 10 vendég fér el, és az utasok kényelmét 7 fős legénység szolgálja. A háromszintes luxusjacht legfelső, úgynevezett “napozó” részén jacuzzi és medence is a vendégek rendelkezésére áll.

A jachtot 2018. január végén Máltán vették nyilvántartásba Lady Mrd néven. Eszerint a Lady Mrd tulajdonosa az L&L Charter Ltd nevű máltai cég, aminek tulajdonosa a PKF Fiduciaries International Ltd. nevű máltai strómancég, amely máltai cégadatok szerint több mint kétszáz offshore céget kezel tulajdonosként vagy igazgatóként. A PKF tulajdonosai George Mangion és Marianne Mangion máltai lakosok, ám az rendkívül valószínűtlen, hogy a PKF által frontolt cégek valóban az ő saját vállalkozásaik volnának.

Keresztutak

A Lady Mrd és az OE-LEM elmúlt hónapokban megtett útjait összevetve kiderült, hogy a magánrepülő többször ment Budapestről éppen oda, ahol a luxusjacht is tartózkodott éppen akkor. Ezek többnyire kedvelt olaszországi és horvátországi nyaralóhelyek voltak. Az elmúlt két hónapban például ötször voltak azonos időpontban Rijekában.

Már azt is tudjuk, ki fizette Orbán luxusútjait

Népszavának Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt mondta, Orbán Viktor a MOL-Vidi FC minden meccsére el szokott menni, de ez a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem kerül.

Az utazások során a focicsapat tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a MOL-Vidi FC többi vendége. Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd

– nyilatkozta Havasi

Azt már a lap teszi hozzá, hogy a Vidi tulajdonosa, Garancsi István több cége is állami megrendelések sokaságát kapja, és maga a Vidi FC is adóforintok millióihoz jut.

A Népszava kérdésére, hogy a saját tulajdona-e a mintegy 17 milliárd forintba kerülő luxusgép, Garancsi István nem reagált.

Mai nap hírei

Elszálltak a hazai használtautó-piacon az árak

autopro.hu6 órája

Egy Magyar akadályozhatja meg, hogy Trump Patriot Partynak nevezze az új pártját, a neve Donald Magyar

444.hu7 órája

COVID – Németországban új kezelést vezetnek be

napidoktor.hu9 órája

Ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu9 órája

Mundruczó Kornél: „Majdnemhogy kommentálhatatlan” az SzFE új tanári kara

168ora.hu11 órája

Új postai logisztikai üzem

transpack.hu12 órája

8+1 film, ami izgalmasan kezdődött, de a befejezés nagy csalódás volt

joy.hu12 órája

5 jele annak, hogy nárcisztikus a párod

she.life.hu13 órája