Egy nap alatt 10 embert mentettek ki a Balatonból

Startlap - Startlap
A vízirendészet hasznos tanácsokkal szolgál a biztonságos fürdőzés érdekében.

A Balaton szigligeti, fonyódi, balatonfenyvesi, balatonkenesei és csopaki területéről összesen 10 személyt mentett ki a vízirendőrség augusztus 17-én – számolt be a police.hu.

A rendőrök a nap folyamán több esetben észlelték, hogy úszók, valamint különféle fürdőeszközökkel a vízben tartózkodók olyan messze sodródtak, ahonnan egyedül már nem lettek volna képesek visszajutni a partra, ezért a vízirendőrök a szolgálai hajóval kivitték őket a szárazföldre.

A biztonságos fürdőzés érdekében a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság az alábbi tanácsokra hívja fel a figyelmet:

  • Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vannak a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással lehet a szervezetükre!
  • Gyengén úszók csak sekély vízben mártózzanak meg.
  • Szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!
  • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt. Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe.
  • Figyeljék a viharjelző szolgálat jelzéseit!
  • A fürdőzés teli gyomorral nem javasolt.
  • Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezekre is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.
  • A fürdőhely határait a parton táblával, a vízen bójákkal jelölik. A 120 centiméternél mélyebb víz határát, illetve a fürdési tilalmat szintén táblával jelölik.
  • A vízen különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet.
  • Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ilyenkor úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével) tilos.

 

Amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Ez is érdekelhet

képcím

Az omikron itt van, de Magyarország nem szigorít - kellene?

képcím

Szijjártó Péter egy fotóval megcáfolta saját magát

képcím

14 napig vizsgálta a kormányhivatal, hogy az Oroszlánkirály...