Egy centis szarva miatt, borja mellől lőttek ki egy orrszarvút Dél-Afrikában

Startlap - Startlap
Még az sem zavarta az orvvadászokat, hogy mellette állt pár hetes borja.

Bella, a szélesszájú orrszarvú kicsinyével élt a dél-afrikai Kragga Kamma Game Parkban, ameddig orvvadászok le nem lőtték múlt héten.

Köztudott, hogy az orrszarvúkat a tülkük miatt vadásszák, és annak ellenére, hogy a korábbi óvintézkedések miatt Bellának levágták szinte az egészet, nem tudták megvédeni az állatot – írja a 24.hu.

Az orrszarvútülök anyaga nem csont, hanem keratin, amiből például az emberi haj is felépül, és ugyanúgy visszanő, ha levágják. Ez a szélesszájú orrszarvúk esetén évi 10 centimétert jelent. De nem csoda, hogy sokan ennyire mohón meg akarják kaparintani az orrszarvú tülköt, hiszen a gyógyszernek és afrodiziákumnak is hitt testrészért kilónként átszámítva több mint 20 millió forintot is elkérhetnek.

Kipusztulás szélén áll bizonyos orrszarvú alfaj

Sokan úgy hiszik, hogy a szélesszájú faj már kipusztult, de erről ilyen formában nincsen szó. Ennek a fajnak az utolsó, északi alfajába tartozó hím orrszarvúja pusztult el márciusban. Habár még két nőstény egyed életben van, gyakorlatilag kijelenthetjük az alfaj kipusztulását.

A déli változatot, amibe Bella is tartozott – hála a sok éven át tartó védőintézkedéseknek – nem fenyegeti a kihalás veszélye. Az állatok biztonsága érdekében folyamatos őrjáratokat, megfigyelőállomásokat és légiellenőrzést biztosítanak, azonban néha még ezt is ki tudják játszani az illegális vadászok. A nemzeti park a szörnyű eset után arról számolt be, hogy a borjat biztonságba helyezték.

Ez is érdekelhet

képcím

Benzinárstop: augusztusra elfogyhat a dízel, mert kimaradt egy...

képcím

Milliókkal rövidítheti meg a nőket öregségükre a...

képcím

Megszólalt a kormány járványügyi matematikusa: begyorsult a...