Kiemelt Hírek 2018. június 30.

Dr. Novák Hunor: Geréb Ágnes egy kuruzsló, több gyerek halála szárad a lelkén

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 30.
'Egyszemélyben sokat tett, és még többet ártott az otthonszülés ügyének.'

Sürgősen vegyük le a glóriát Geréb Ágnes fejéről – írja honlapján Novák Hunor, a közismert gyermekorvos, miután kiderült, hogy a szülésznő kegyelmet kapott Áder János köztársasági elnöktől, így nem kell börtönbe vonulnia.

„Egyszemélyben sokat tett, és még többet ártott az otthonszülés ügyének. Nem szent, sőt, kuruzsló: több gyermek halála szárad a lelkén. Egyáltalán nem követte a nemzetközi ajánlásokat, modern orvosi szemmel is vállalhatatlan a tevékenysége, amiért normális országban szakmától való végleges eltiltás és börtön jár”

– közölte az orvos írásában.

Ő úgy gondolja, kórházban szülni biztonságosabb, de alacsony rizikójú várandósság esetében az otthonszülés és a kórházi szülés között nincs különbség.

Azonban az ikerterhesség már komoly kockázati tényező, Geréb mégis bevállalt így is otthonszülést.

„Geréb Ágnes minden szakmai szabályt felrúgva, életeket veszélyeztetve mégis bevállalt egy ikerszülést. Ez tény, amit nem lehet magyarázgatni, ez nem nézőpont kérdése.”

Egy esetben nála egy ikerpár első tagja rendben megszületett, a másik, még bent levő babának viszont hirtelen romlott a szívhangja, ő sérülten született és fél éves korában meg is halt. A gyerekek édesanyja egyébként nem gondolta, hogy Geréb Ágnes a hibás ezért, a következő terhességénél is az otthonszülést választotta.

„Egy 1992-es magyar egészségügyi rendelet is leírja, hogy az ikerterhesség olyan veszélyeztető tényező, ami KIZÁRJA az otthonszülést. Geréb Ágnes a bíróság előtt azt mondta: ő nem szokott jogszabályokat, ajánlásokat olvasgatni. Nos, nem csak ez a baj, hanem hogy a nemzetközi szakirodalmat sem tanulmányozta. Ez pedig bizonyítottan egy gyermek életébe került” – írta Novák.

A hálapénzrendszer, a kórházi fertőzések, a háborítatlan szülés iránti vágy miatt nem csodálkozik azon, hogy más alternatívát kerestek az állapotos nők, amit Geréb Ágnesben találtak meg.

„Felelős orvosként nem ítélem el az otthonszülést, de elítélem Geréb Ágnes ténykedését és a köztársasági elnök döntését”

– zárta sorait a gyermekorvos.

 

Keresés az oldalon