Dr. Novák Hunor: Geréb Ágnes egy kuruzsló, több gyerek halála szárad a lelkén

'Egyszemélyben sokat tett, és még többet ártott az otthonszülés ügyének.'

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-30 01:01

Fotó: MTI - Bruzák Noémi

Sürgősen vegyük le a glóriát Geréb Ágnes fejéről – írja honlapján Novák Hunor, a közismert gyermekorvos, miután kiderült, hogy a szülésznő kegyelmet kapott Áder János köztársasági elnöktől, így nem kell börtönbe vonulnia.

„Egyszemélyben sokat tett, és még többet ártott az otthonszülés ügyének. Nem szent, sőt, kuruzsló: több gyermek halála szárad a lelkén. Egyáltalán nem követte a nemzetközi ajánlásokat, modern orvosi szemmel is vállalhatatlan a tevékenysége, amiért normális országban szakmától való végleges eltiltás és börtön jár”

– közölte az orvos írásában.

Ő úgy gondolja, kórházban szülni biztonságosabb, de alacsony rizikójú várandósság esetében az otthonszülés és a kórházi szülés között nincs különbség.

Azonban az ikerterhesség már komoly kockázati tényező, Geréb mégis bevállalt így is otthonszülést.

„Geréb Ágnes minden szakmai szabályt felrúgva, életeket veszélyeztetve mégis bevállalt egy ikerszülést. Ez tény, amit nem lehet magyarázgatni, ez nem nézőpont kérdése.”

Egy esetben nála egy ikerpár első tagja rendben megszületett, a másik, még bent levő babának viszont hirtelen romlott a szívhangja, ő sérülten született és fél éves korában meg is halt. A gyerekek édesanyja egyébként nem gondolta, hogy Geréb Ágnes a hibás ezért, a következő terhességénél is az otthonszülést választotta.

„Egy 1992-es magyar egészségügyi rendelet is leírja, hogy az ikerterhesség olyan veszélyeztető tényező, ami KIZÁRJA az otthonszülést. Geréb Ágnes a bíróság előtt azt mondta: ő nem szokott jogszabályokat, ajánlásokat olvasgatni. Nos, nem csak ez a baj, hanem hogy a nemzetközi szakirodalmat sem tanulmányozta. Ez pedig bizonyítottan egy gyermek életébe került” – írta Novák.

A hálapénzrendszer, a kórházi fertőzések, a háborítatlan szülés iránti vágy miatt nem csodálkozik azon, hogy más alternatívát kerestek az állapotos nők, amit Geréb Ágnesben találtak meg.

„Felelős orvosként nem ítélem el az otthonszülést, de elítélem Geréb Ágnes ténykedését és a köztársasági elnök döntését”

– zárta sorait a gyermekorvos.

 

Mai nap hírei

Hackertámadás érte Magyarországot

gsmring.hu10 órája

Olasz államtitkár: az EU zsákutcába kerülhet a V4-ek miatt

demokrata.hu11 órája

A nők számára tragédiával ért fel, amikor láthatóvá vált a testük

konyvesmagazin.hu13 órája

Négy év, négyszáz millió, négy bukott igazolás - Guardiola és a City védők hányattatott története

eurosport.hosszabbitas.hu13 órája

A 102 éves Juliska néni hosszú életének titka

agroinform.hu14 órája

Fucsovics legyőzte a negyedik helyen kiemelt orosz Danyiil Medvegyevet

igenyesferfi.hu17 órája

Magyarázkodnak a TV2 műsorának szereplői: Szabó Ádám tényleg beleszeretett egyik kollégájába?

joy.hu18 órája

A gólyák előtt tiszteleg a Kis-Balaton fővárosa

balaton.hu18 órája