Rendkívüli: kegyelmet kapott Geréb Ágnes

Nem kell börtönbe mennie.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-28 16:26

MTI Fotó: Kovács Tamás

Kegyelmet kapott Geréb Ágnes Áder János államfőtől, így nem kell a szülész-nőgyógyászra kiszabott szabadságvesztés büntetést végrehajtani – közölte az MTI a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján csütörtökön megjelent közlemény alapján.

A KEH Sajtóigazgatósága kommünikéjében azt írta: a Fővárosi Bíróság 2011. március 24-i és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. február 10. napján kelt határozatával jogerőre emelkedett ítéletében Geréb Ágnesre kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtását az államfő kegyelemből elengedte.

Geréb Ágnes az ítéletet hallgatja az ellene gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt folyó büntetőperen a Fővárosi Törvényszéken 2017. április 20-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Börtönbe nem megy, de hivatásától eltiltják

Még januárban utasította el a szülész-nőgyógyász perújítási kérelmét a Fővárosi Ítélőtábla, így jogerősen Geréb Ágnest akkor két év szabadságvesztésre ítélték, és tíz évre eltiltották hivatásától.

Utóbbit, vagyis a mellékbüntetést, azaz a szülész-nőgyógyász orvosi, valamint a szülésznői foglalkozás gyakorlásától való eltiltást érintetlenül hagyta a Fővárosi Bíróság, és a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés iránt benyújtott kegyelmi kérelmét is elutasította a köztársasági elnök.

A szülésznő ellen egy 2003-as és egy 2007-es otthon szülés miatt emeltek vádat.

Az első esetben egy ikerpár egyik tagja vesztette életét, amikor az otthonszülést választotta Andrea. Az ikerterhessége problémamentes volt, minden vizsgálatot elvégeztetett, de otthon kívánta megszülni gyermekeit. Dr. Geréb Ágnest kérte fel szülésznőnek. Bendegúz rendben megszületett, majd hirtelen a még bent lévő babának romlott a szívhangja. Barnabás sérülten született és egy fél év után meghalt. Andrea mégsem gondolja, hogy Geréb Ágnes a hibás ezért. Később is az otthonszülést választotta. A vele készült megrázó interjút a Startlapon is bemutattuk, itt lehet megnézni.

A második esetben szülés közben elakadt a csecsemő válla, és az édesanyát kivérezve vitték kórházba.

Idén januárban Geréb Ágnes így nyilatkozott:

Egész szakmai életutamban azon dolgoztam, hogy a magyar nők minél biztonságosabb, minél emberibb, minél méltóbb körülmények között szüljenek, és ezt most a magyar bíróság újra más szempontból tekintette, a hálapénzen alapuló orvosok, szülész-nőgyógyászok szakirodalmi háttér és egyéb nélküli szakvéleményét tekintette erősebbnek a mi bizonyítékainkkal szemben.

A januári ítélet szerint Geréb Ágnesnek március 6-án, kedden kellett volna megkezdenie fogházbüntetését, de a szülész-nőgyógyásznak akkor mégsem kellett bevonulnia, mivel az Igazságügyi Minisztérium a büntetés végrehajtásának elhalasztásáról rendelkezett, amely a köztársasági elnöki döntésig tartott.

 

 

Mai nap hírei

Katalin hercegné legutóbb viselt nyaklánca felér egy vallomással

joy.hu7 órája

Átadták Kiss-Rigó egyházmegyéjének a 30 milliárdos Hungarikum Ligetet

ezalenyeg.hu7 órája

Csehszlovák terepjáró a feledés homályából: Skoda Trekka

agroinform.hu7 órája

Szeptember 30-án jönnek a Xiaomi legújabb csúcsmobiljai

gsmring.hu11 órája

951-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu11 órája

Remek hír a Gmailt használóknak

itbusiness.hu13 órája

Újra divatba jönnek a vályogházak

uzletesutazas.hu14 órája

Érkezik az új generáció Toyota Hilux

gepmax.hu15 órája