Ismét kísérhet szüléseket Geréb Ágnes

Startlap - Startlap
A korábban két év szabadságvesztésre ítélt és hivatásától tíz évre eltiltott szülész-nőgyógyász egy budapesti hajléktalanszállón állt munkába.

“Egyelőre önkéntes nőgyógyászként kezdek dolgozni a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei hajléktalan szállójában” – közölte nemrégiben Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász a Facebook-oldalán.

Mint írta, bár foglalkozástól való eltiltása már 2021. február 10-étől megszűnt, és minden feltételt teljesített ahhoz, hogy visszakapja szülész-nőgyógyász- és függetlenbába-engedélyét, azóta folyamatosan “kisebb-nagyobb akadályokba” ütközött.

Geréb ügyében a fordulat 2023. december 20-án következett be. “Születésnapi ajándék gyanánt, alig hihetően nyilvántartásba vettek független bábaként, tehát ettől a naptól kezdve ismét kísérhetek szüléseket, és remélhetőleg hamarosan újra tevékenykedhetek szülész-nőgyógyászként is” – olvasható a hvg.hu által észrevett december végi bejegyzésben.

Geréb Ágnest 2018 januárjában két év szabadságvesztésre ítélték és tíz évre eltiltották hivatásától. A szülésznő ellen egy 2003-as és egy 2007-es otthon szülés miatt emeltek vádat. Az első esetben egy ikerpár egyik tagja vesztette életét, a második esetben pedig szülés közben maradandó egészségkárosodást szenvedett a gyermek, és fél évvel később meghalt.

“Egész szakmai életutamban azon dolgoztam, hogy a magyar nők minél biztonságosabb, minél emberibb, minél méltóbb körülmények között szüljenek, és ezt most a magyar bíróság újra más szempontból tekintette, a hálapénzen alapuló orvosok, szülész-nőgyógyászok szakirodalmi háttér és egyéb nélküli szakvéleményét tekintette erősebbnek a mi bizonyítékainkkal szemben” – nyilatkozta akkor Geréb Ágnes.

A szülész-nőgyógyásznak végül nem kellett börtönbe vonulnia, ugyanis kegyelmet kapott Áder János államfőtől, foglalkozástól való eltiltása viszont csak 2021 elején vesztette hatályát.

Címlapkép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Ez is érdekelhet

képcím

A 149-es buszon született meg egy kisbaba, a sofőr segített az...

képcím

Megszületett Hosszú Katinka gyermeke

képcím

A CNN műsorvezetője a fürdőszobában szülte meg gyermekét 13...