Demeter Szilárd lehet a Nemzeti Múzeum igazgatója

Startlap - Startlap
Az Index értesülései szerint Demeter Szilárd nyerte el a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját, kinevezésével múzeumi összevonás is következhet.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint  Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács keddi ülésén. A döntést nyilvánosan este, az M5 Ez itt a kérdés című műsorában jelentik be.

A lap azt írja, Demeter győzelmével múzeumi összevonás következhet, ami előrevetítheti a más művészeti ágaknál történő integrációt is.  

A főigazgatói poszt L. Simon László távozásával ürült meg. A Kulturális és Innovációs Minisztérium hivatalos közlése szerint tízen indultak a megüresedett pozícióért, de hogy kik, azt nem lehetett tudni.  L. Simon László az Indexnek korábban eljuttatott egy írást, amiben azt állt, hogy az egyik ismert pályázó “lehetne a garancia egy összevonási terv sikeres megvalósítására”.

Nem tudom, hogy Demeter Szilárd valóban megpályázta-e az MNM főigazgatóságát, de róla nyugodtan állíthatjuk, hogy alkalmas lenne egy integráció levezénylésére, csak az a kérdés, mit mivel vonna össze

– fogalmazott L. Simon László.

Az Index emlékeztet: a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját 2024. február 1-jével nevezte ki újabb öt évre Csák János kulturális és innovációs miniszter, a PIM vezetői székét tehát biztosan nem hagyja el Demeter Szilárd. 

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez is érdekelhet

képcím

Hivatalos: Demeter Szilárd lett a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója

képcím

Demeter Szilárd újabb öt évre a Petőfi Irodalmi Múzeum...

képcím

Orbán Viktor még harciasabb lett