Magyar Péter: Lévai Anikónak "méltatlanul alulértékelt a szerepe"

Startlap - Startlap
Magyar Péter 75 perces videóinterjút adott a Telexnek. Ebben többek között arról beszélt, hogy a miniszterelnök feleségének "nagyon nagy ráhatása van a párton belüli ügyekre és néhány dolognak az ellenőrzésére". Varga Judit volt férje úgy hallotta, vannak ellenzéki képviselők, akik havonta apanázst kapnak "bizonyos intéző emberektől és oligarcháktól". 

A Diákhitel Központ korábbi vezetője, Varga Judit volt férje interjút adott a Telexnek. Összegyűjtöttük a beszélgetés legfontosabb állításait:

Magyar Pétert a jobboldali sajtó részéről még nem kereste senki, hogy interjút készítsenek vele, de bármikor szívesen rendelkezésükre áll.

Színrelépése óta nem kapott közvetlen visszajelzést kormányszintről. Belső fideszes körökből, a jobboldal szellemi holdudvarához köthető körökből kapott sok támogatást, kapott sok kérést, hogy “ne tegyem ezt, hogy finomabban, és hogy inkább befele mondjam el a kritikáimat vagy a javaslataimat”.

A Fideszen belül is van kritika a rendszer működésével kapcsolatban. Az nem várható, hogy most sokan ki fognak ugrani, és ő sem akar neveket mondani, mert ezzel tönkretenné az illető karrierjét.

A gazdasági elit több szereplője nem ért egyet a kormánnyal, de ha üzletről van szó, akkor nincs pártpolitika, nincsenek értékek, akkor egy közös cél van, a pénz.

Gulyás Gergely állításával ellentétben Magyar azt mondja, nem szólt előre a Miniszterelnökséget vezető miniszternek – akit korábban a barátjának nevezett -, hogy ki fog lépni a nyilvánosság elé.

Mindenki tőle várja, hogy atombombát dobjon a kormányra, de

“amíg ilyen ügyészség van Polt Péterrel az élen, addig semmilyen atombombának nem lenne jogi hatása”.

Amikor 2020-ban a Varga Judittal való, még nem végleges különválásuk miatt behívták a Karmelitába, ott Rogán Antallal beszélt. Nem volt presszió Rogán részéről, tulajdonképpen egy baráti beszélgetés zajlott le arról, hogy ha válásra kerül a sor, akkor az botránymentesen történjen, illetve a propagandaminiszter a segítségét is felajánlotta karrierépítés tekintetében Magyarnak, de ő nem élt a lehetőséggel.

A 2023-as válásánál az volt a kormányzati elvárás, hogy gyorsan történjen meg, némi pressziót is alkalmaztak, többször állt rendőrautó a házuk előtt. Amikor ezt szóvá tette kormányzati ismerőseinek, annyi választ kapott, hogy ne képzelődjön, és ne tartsa magát ennyire fontosnak.

Rogán megítélése a felső körökben pozitív, a vezetők bíznak benne, és van, aki fél tőle. Ha valaki őt kritizálja, akkor a pártot és Orbán Viktort kritizálja. Arra a kérdésre, hogy Rogán lecserélhető-e más miniszterekhez hasonlóan, vagy neki van-e valamilyen speciális tudása, azt mondta, hogy “szerintem Rogán Antalnak van speciális tudása, nagyjából mindenkiről”.

Magyar Péter és Varga Judit sem vált milliárdossá, sőt százmilliomossá sem, Magyar Péternek 25 év munka után annyi megtakarítása van, amennyi adóssága.

“Van egy titkos megállapodás”

Jelenleg van egy olyan status quo, amit a hatalom tart fenn az ellenzék bizonyos köreivel közösen – mondta Magyar. Szerinte ez a rendszer mind a két oldalnak érdeke. Van egy kétharmados hatalom és van egy ellenzék, amelyik elég sokszor kompromittálódott már, “esélyük sincs arra, hogy hatalomra kerüljenek, de mégis ott vannak és közös bizniszeket csinálnak”. A jobboldal 2010-es kampányszlogene, az elszámoltatás nem történt meg, Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára még ott ül a parlamentben. Magyar biztos benne, hogy van egy titkos megállapodás, “ez egy kéz kezet mos alapon működő rendszer. Ez nyílt titok magasabb körökben a Fideszben“. Alátámasztani nem tudja, de a legendák szerint vannak ellenzéki képviselők, akik havonta apanázst kapnak, nem a kormánytól, hanem bizonyos intéző emberektől és oligarcháktól. 

“Látni kell szerintem, hogy itt mindenki fogva van. Kormányzaton belül is mindenki fogva van, hogy éppen személyes információkkal, pénzügyi machinációk vagy más miatt, az egy kérdés, és az ellenzéken belül is nagyon sok mindenki fogva van.”

Az Orbán család

Magyar a NER-es összejöveteleken szerzett személyes élményeiről is mesélt. “Nagyon sok olyan vacsorán vagy rendezvényen voltam, ahol alapvetően csak és kizárólag a gazdasági vezetők voltak jelen. Ott ült az asztalnál több ezermilliárd forint, néha ott ült a miniszterelnök, sokszor ott ült a veje, és nyilván ilyenkor nem az ország megmentéséről, az egészségügy rendbetételéről vagy az oktatás megreformálásáról van szó, hanem arról, hogy kinek mit kellene átvenni, milyen focicsapatot kellene támogatni, milyen beruházásba lehetne beszállni, milyen konstrukcióban és ki vásárolja meg a repülőteret” – mondta Magyar a Telexnek.

Ilyen eseményen a miniszterelnököt nem hallotta konkrét üzletről beszélni, ő inkább az ország általános állapotáról tett kijelentéseket. Magyar szerint Orbán a visszatartott eu-s pénzekről viccesen megjegyezte, hogy “ha ő lenne Brüsszel, biztos, hogy egy fillért sem adna, kérdés, hogy ők lesznek-e ehhez elég bátrak”.

Magyar szerint Orbán másik vejének, Szokira Tamásnak is van szerepe a “családi részvénytársaság” működtetésében, például “a baráti sajtó igazgatásában”.

Magyar úgy gondolja, a miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak “méltatlanul alulértékelt a szerepe”, nem negatív, hanem pozitív értelemben. “Azt gondolom, hogy ha nincs is formális hatalma, nagyon nagy ráhatása van a párton belüli ügyekre és néhány dolognak az ellenőrzésére”. A részletekről annyit árult el, hogy

“olyanokat láttam, hogy minisztereket, képviselőket bizonyos dolgokért számonkért vagy beszámoltatott, és olyanokat meg hallottam, hogy bizonyos személyi döntésekben neki is nagyon nagy szerepe van”.

Minden fontos politikai döntés Orbán kezében fut össze – állítja Magyar, de szerinte a “nemzeti tőkésosztály” tagjai (Tiborcz, Mészáros, Jellinek és Hernádi neve hangzik el példaként az interjúban) erős lobbitevékenységet végeznek más kormánytagoknál, és el tudnak intézni fontos üzleteket. Ha két oligarcha összeveszik, és sértik egymás érdekeit, akkor egy idő után a miniszterelnök dönti el, hogy “ki megy bizonyos bizniszekbe, meg ki nem megy bizonyos bizniszekbe”.

Magyar tervei

Arra a kérdésre, hogy ő tervez-e politikai alternatívát állítani, azt mondta, hogy most érez egy olyan pillanatot, amikor rengetegen látják be, hogy “ez így nem mehet tovább”, és nagyon sokan támogatják. Viszont azt is tudja, ha ő belépne, akkor “olyan támadáscunami elé nézne, amilyen még nem volt a magyar politika történetében”.

A teljes videóinterjút itt nézheted meg:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez is érdekelhet

képcím

Ez volt Orbán első fizetett munkája - A hét legfontosabb hírei...

képcím

Váratlan: Magyar Péter mégis leül vitatkozni Deutsch Tamással

képcím

Magyar Péter arról, hogy kik jelentkeztek a pártjába