Csak akadályozta a rendőrök akcióját a civil, aki megpróbálta leteríteni a szökött fegyveres rabot

Sokan sérelmezték, hogy a bátor férfi miért nem kapott kitüntetést a rendőrökkel együtt. A BRFK és egy szakértő elmagyarázták.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-20 15:55

Forrás: police.hu

Továbbra sincs vége a múlt pénteki fogolyszökéses ügynek: az interneten a rendőrség torkának estek, amiért csak a férfi elfogásban közreműködő 12 rendőrt és a törvényszék biztonsági emberét tüntették ki, de azt a civilt, aki megpróbálta lebirkózni a férfit az üldözés utolsó pillanataiban, nem részesítették elismerésben – írja a 24.hu.

Péntek délelőtt a Markó utcai Fővárosi Törvényszékről az ítélethirdetés után egy biztonsági felügyelő fegyverét magához ragadva lábbilincsben szökött meg a 35 éves Sz. Károly. Menekülés közben túszokat is ejtett, majd egy igazi amerikai filmbe illő üldözéses akciójelenet következett. A XV. kerületi Nyírpalota úton a rendőrségi zárlat miatt feltorlódott forgalomnak köszönhetően Sz. Károly kénytelen volt kiszállni az autóból, melynek sofőrjét fegyverével kényszerítette arra, hogy segítse menekülését.

Gyalogosan próbált tovább haladni, és megkísérelt elfoglalni egy újabb autót, azonban a kiszemelt Mercedes vezetője nekitámadt, és dulakodni kezdtek. Végül a férfit több golyóval sikerült megállítani. Mindez jól látható a testület által közzétett alábbi videón:

A lap megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság a következő véleményt fogalmazta meg:

A rendőrség azt tanácsolja, hogy az ilyen esetekben ne álljanak ellen, mindig tanúsítsanak együttműködő magatartást. Az Ön által említett konkrét esetben a rendőrök már közvetlenül a férfi nyomában voltak. A férfi elfogását az autó sofőrjének fellépése nem segítette elő.

Az ügy kapcsán egy szakértőt is megkérdeztek: a már nyugalmazott Végh József kriminálpszichológust, aki korábban túsztárgyalóként dolgozott. Végh a videó alapján elmondta: a rendőrök minden szempontból szakszerűen jártak el az akció során, és a civil férfi közbeavatkozása nehezítette a munkát:

Lehet látni, hogy megtorpannak, és csak akkor indulnak meg, amikor a sofőr elengedi az elkövetőt.

Végh azt is kifejtette, hogy miért nem tartja szerencsésnek, ha civilek beleavatkoznak az ilyen ügyekbe, és miért nem jó ötlet ezért kitüntetést adni:

Bátorítólag hatott volna a civil lakosságra, ha megjutalmazzák. Egyetértek azzal, ha az hangzik el, hogy ne avatkozzanak közbe a civilek. Ezzel ugyanis a lakosság a saját, valamint a rendőrök életét is veszélyezteti. Ha túszul ejtenek valakit, nagyon fontos, hogy betartsa az elkövető utasításait. Se többet, se kevesebbet nem szabad tenni annál, amit kér. Ha arra kér például minket, hogy adjuk oda az autónkat, akkor adjuk oda, és mondjuk, hogy igen, adom az autót. De ugyanígy kell válaszolnunk a többi utasítására is. Ezeknek fontos pszichológiai jelentősége van, mert megnyugtatják a támadót. Ezt azért fontos tudni, mert az elkövető mindig az első másfél órában a legveszélyesebb. A legtöbb haláleset ilyenkor történik.

Mai nap hírei

Legutóbb Gyurcsány kormánya csinált ekkora hiányt, mint most Orbáné

168ora.hu5 órája

Szabadon garázdálkodnak a vaddisznók Somogyban – már milliós a kár

agroinform.hu5 órája

3 daganattípus, amelyet örökölhetünk

napidoktor.hu5 órája

A magyar a vakcina mögött: Karikó Katalin, akinek a nevét az egész világ megismerte

unilife.hu11 órája

Az Alaptörvény szerinti tulajdonhoz való jogot sérti

transpack.hu13 órája

Christoph Európa felé tart

koponyeg.hu13 órája

Megszakad a szív: egy szánkó vetett véget a 18 éves fiú életének

metropol.hu14 órája

Vilmos herceg alkalmazottja 10 hónap után felállt: mi történhetett?

joy.hu17 órája