Cáfolják, hogy hónapokba telne a thaiföldi barlangban rekedt diákok kimentése

Startlap - Startlap
Elképzelhető, hogy nyílást vágnak a barlangot magában foglaló hegy tetején.

Cáfolta kedden a mentést vezető tartományi kormányzó azt a korábbi hírt, amely szerint hónapokba telne a barlangban rekedt diákcsoport kimentése. Közben máris telefonvonalat létesítettek a gyerekekhez.

Az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány kormányzója, Narongsak Osottanakorn azt mondta, kimentésük biztosan nem kedden valósul meg, de még nem lehet tudni pontosan, hogy mikor.

A legfontosabb szempont a bent rekedtek egészsége. Fizikailag most nem olyan erősek, hogy ússzanak vagy víz alá merüljenek – mondta.

Korábban a hatóságok úgy döntöttek, hogy addig is, amíg a kimentésük módját megtervezik, búvároktatásban részesítik a gyerekeket, hogy biztonságosan tudjanak navigálni a barlangrendszer sáros, zavaros vizeiben.

A kormányzó szerint a víz fokozatosan apad a barlangban, azt szeretnék, hogy kiszáradjon az elárasztott terület, s csak ezután mentenék ki a csapatot. A vezető nevetségesnek nevezte azt a beszámolót, amely szerint hónapokig is eltarthat a mentés. A thai haditengerészet egy tisztje ugyanis kedden nyilatkozott úgy, hogy akár négy hónapig is elhúzódhat a művelet.

A kormányzó hozzátette, a csoport tagjait minden esetre felkészülve búvároktatásban részesítik.

Beszámolt arról is, hogy közvetlen telefonvonalat létesítettek a gyerekekhez, amelyen keresztül a tisztviselők és a szülők keddtől érintkezésbe léphetnek velük.

Egyelőre továbbra sem ismeretes, hogy miként fogják a Tham Luang barlangrendszerben rekedt tizenhárom fős csoport tagjait kihozni.

Több lehetőség is lehet a kimentésükre

Különböző lehetőségeket mérlegelnek a hatóságok. Az egyik az lenne, hogy nyílást vágnak a barlangot magában foglaló hegy tetején és azon keresztül emelnék ki a csapatot – árulta el Bruce Konefe, egy búvárszakértő, aki részt vesz a mentésben. Hozzátette, helikopterek köröznek a levegőben, hogy pontosan azonosítsák a csoport tartózkodási helyét.

A diákok és edzőjük június 23-án tűntek el a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben, hétfőn, csodával határos módon élve találták meg őket.

Megtalálásukat követően orvosi vizsgálatnak vetették alá a 11 és 16 év közötti gyerekeket, állapotuk kielégítő, legtöbbjüknek csak csekély egészségügyi problémájuk keletkezett kilenc nap után a föld alatt.

 

Forrás: MTI

Ez is érdekelhet

képcím

Cipőtalpat töröltek a sajttal és a földről vették fel a húst...

képcím

Nem semmi! Káprázatos luxushotel bújik meg a barlang mélyén -...

képcím

Sok hosszú hétvégénk lesz 2021-ben: mutatjuk, mikor nem kell majd...