Késsel támadtak rendőrökre Budapesten, egyikük meghalt

Startlap - Startlap
A XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette. Az ámokfutó elfogásáról felvétel készült. A tragikus eset kapcsán megszólalt Orbán Viktor is.

Három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták – közölte a rendőrség a honlapján péntek hajnalban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjába csütörtökön 22 óra után érkezett bejelentés arról, hogy Budapest XI. kerületében – egy Lecke utcai társasházban – egy ott lakó férfi az egyik szomszéd lakás ajtaját beszakította, és be akar jutni az ingatlanba – áll a tájékoztatásban.

Bűnügyi technikusok helyszínelnek Budapest XI. kerületében.
Bűnügyi technikusok helyszínelnek Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasház előtt 2023. január 13-án virradóan. Három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták. (MTI/Mihádák Zoltán)

A megerősített létszámban kiérkező rendőrök a férfit intézkedés alá vonták, de ő az egyenruhásokra támadt. A támadó egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, és elfogták.

A mentőszolgálat munkatársai a három sérült rendőrt, illetve a lábon lőtt támadót kórházba vitték. Az egyik rendőr, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette – írja az MTI.

Videó a lövésről

Az rtl.hu egyik nézője felvételt készített arról, ahogyan a támadót lábon lövik a rendőrök. A videóban hallható, hogy a támadó segítségért kiált, gyilkosoknak nevezi a rendőröket. A lap azt írja, a férfit elfogták és kórházba szállították. 

Rendőrök és mentők Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasház előtt 2023. január 12-én éjjel.
Rendőrök és mentők Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasház előtt 2023. január 12-én éjjel. Három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták. (MTI/Mátyus Tamás)

Hangokat hallott

Hangokat hallott, ezért törhette rá az ajtót a felette lakóra a zavart viselkedésű férfi – tudta meg a Telex. A lap információi szerint a 30 év körüli, rendkívül izmos, 80 kiló körüli férfi már szerda este megpróbálta agresszíven rátörni az ajtót szomszédjára, de akkor nem sikerült neki. Csütörtök este hét óra körül körbejárta a négyemeletes házat, és mindenkihez becsengetett. Végül este tíz óra körül szakította be a szomszédja ajtaját, mivel – a Telex értesülései szerint – meg akarta menteni a fölötte lakót, de nem tudni, mitől. A lap azt írja, miután beszakította az ajtót, a férfi bevallotta a betörés tényét, közben pedig kiérkeztek a rendőrök is.

A kiérkező rendőrök a ház folyosóján elkezdték megbilincselni a 35 éves férfit, aki ekkor hirtelen rájuk támadt, ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni az intézkedést, majd egy 17 centiméter pengehosszúságú késsel a rendőrökre támadt, és mindhárom rendőrt megszúrta, a rendőrségi közlemény szerint azért, hogy megölje őket. A támadásban az egyik rendőrt a bal combján, a másikat a karján és a mellkasán, a harmadikat szívtájékon szúrta meg, ő belehalt a sérülésbe.

Fokozottan veszélyes a társadalomra

Nem terrorcselekmény történt Budapesten csütörtök este, amikor három rendőrt megkéseltek a XI. kerületi Lecke utcában – hangsúlyozta a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője az ügyben tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón. 

Fürcht Pál főügyész közölte: a KNYF több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt nyomoz, amely bűncselekmény két sértett esetében kísérleti szakban maradt.

Az ilyen esetekre kiemelt figyelmet fordít az ügyészség – mondta, hozzátéve: aki rendőr sérelmére ilyen súlyos bűncselekményt követ el, az fokozottan veszélyes a társadalomra. 

Az intézkedő rendőrök hősök voltak, Baumann Péter hősi halott – jelentette ki. Kiemelte: a rendőrök akár civilek életét is megmenthették intézkedésükkel.

A főügyész – aki maga is nyomozott a helyszínen -, a folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel többet nem kívánt közölni.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a 24.hu megkeresésére azt mondta, hogy a több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsított férfi nem tett vallomást a kihallgatása során, és panaszt tett a gyanúsítás ellen.

A nyomozó főügyészség elrendelte a férfi őrizetét, és indítványozza majd a letartóztatását.

Fiatal rendőr az áldozat

Baumann Péter r. főtörzsőrmestert 2023. január 12-én éjszaka intézkedés közben késsel sebezte halálra egy őrjöngő férfi Budapest XI. kerületében – olvasható a BRFK péntek reggel megjelent, Megrendülten című közleményében. A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves.

Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén 2023. január 13-án.
Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén 2023. január 13-án. (MTI/Máthé Zoltán)

Mint írják, a rendőrségi épületeken fekete zászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelegnek munkatársuk helytállása előtt.

Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője a pénteki budapesti sajtótájékoztatón bejelentette: elindították Baumann Péter körzeti megbízott hősi halottá nyilvánítási folyamatát.

A szóvivő jelezte, hogy a parancsnoki kivizsgálások még folynak, de a rendelkezésre álló adatok szerint a rendőri intézkedés, benne a lőfegyverhasználat szakszerű, jogszerű és arányos volt.

„Peti mosolygós rendőr volt, az élete volt a rendőrség”

A Telex vette észre, hogy a BRFK Facebook-oldalán egy megható, személyes hangvételű posztban emlékeznek meg elhunyt társukról. Baumann Péter tanulmányait Miskolcon végezte, majd 2013. július elsején szerelt fel próbaidős járőrként a BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányság állományába, ezt követően lett körzeti megbízott. Kiemelik, hogy teljesítményértékelésnél kivételes minősítést kapott

“Peti mosolygós, a rosszkedvet hírből nem ismerő, családját rajongásig szerető, hivatásának élő rendőrként ismerték. (…) Egy éve talált rá a szerelem, társa, Niki szintén hivatásos állomány tagja egy társszervnél. Családját, különösen édesanyját rajongásig szerető emberként ismerték, 32 esztendős bátyja, István is gyászolja.” 

A hősi halált halt rendőrről bajtársai és parancsnokai a XI. Kerületi Rendőrkapitányságon péntek délután 17 órakor gyertyagyújtással emlékeznek meg.

Orbán is megszólalt

Orbán Viktor együttérzését fejezte ki a halálosan megkéselt rendőr családjának, és jobbulást kívánt a sérülteknek a Kossuth rádió szokásos, péntek reggeli interjújában. “Gondoskodni fogunk róluk, természetesen” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az jó hír, hogy amikor kellett, a rendőrök használták a fegyverüket.

Orbán szerint “egy rendőrgyilkosság módfelett ritka”, megrendítő esemény Budapesten, ami egyben azt is jelzi, hogy a rendőrök jól végzik a munkájukat. Épp egy bűncselekmény emlékeztet arra, hogy az életünk biztonságos – mondta a miniszterelnök.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Ez is érdekelhet

képcím

Gyalogosokat sodort el egy autós Budapesten

képcím

Hivatalos: itt van Ferenc pápa budapesti programja

képcím

Beismerő vallomást tett az újbudai rendőrgyilkos