Bödőcs Tibor és Tompa Andrea nyerte az idei Libri irodalmi díjakat

A zsűrinek egy regény, a közönségnek egy paródiakötet nyerte el legjobban a tetszését.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-16 09:22

A Libri irodalmi díjat 2016-ban alapította a Libri Könyvkereskedelmi Kft. azzal a céllal, hogy megjutalmazza az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit. Az elismerést kedden este adták át a Budapest Music Centerben. Idén Tompa Andrea Omerta című regénye nyerte az idei Libri irodalmi díjat, míg a közönségdíjat Bödőcs Tibor Addig se iszik című paródiakötete kapta.

A díjat elnyerő könyvek szerzői 1-1 millió forint pénzjutalmat kapnak, valamint 25-25 millió forint értékű médiatámogatást, amelyet bármelyik könyvük promóciójára felhasználhatnak.

A magyarországi kulturális élet több mint 100 képviselője tehetett javaslatot, hogy a 2017-ben megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, valamint melyekre szavazhasson közönség. A tíz döntős könyv között volt a díjazottak mellett Földényi F. László A melankólia dicsérete, Kemény István Lúdbőr, Nádas Péter Világló részletek, Parti Nagy Lajos Létbüfé, Peer Krisztián 42, Spiró György Kőbéka, Tolnai Ottó Nem könnyű és Vida Gábor Egy dadogás története című kötete is.

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak. A közlemény idézi Károlyi Csaba irodalomkritikust, a zsűri tagját, aki szerint Tompa Andrea Omerta című regénye “szenvedélyesen beszél”, és “erős nyelve van ehhez a szenvedélyességhez”. A műben “három különlegesen érzékeny nő és egy kissé félszegen megszállott férfi elragadó szólamát” hallhatja az olvasó.

Tompa Andrea: Omerta from Libri on Vimeo.

Idén több mint 15 ezer közönségszavazat érkezett a szervezőkhöz. Az Addig se iszik, Bödőcs Tibor első könyve, 2017 legkeresettebb hazai könyve volt, szeptemberi megjelenése óta a sikerlisták élén található. A közlemény szerint a kötet az olvasásnépszerűsítés mintapéldája, hiszen a nevetés nyelvén keresztül hozza közelebb az olvasóhoz a magyar- és a világirodalom nagyjait.

Bödőcs Tibor: Addig se iszik from Libri on Vimeo.

 

Forrás: MTI

Címlapfotó: Libri

Mai nap hírei

Elmeszelte az Alkotmánybíróság az új hulladékgazdálkodási törvényt

agroinform.hu11 órája

Milyen virágmagokat vessünk januárban? – Hogyan készül házilag a mini üvegház?

agrotrend.hu14 órája

Poloskákat találtak Boldog István egykori polgármesteri hivatalában

168ora.hu15 órája

Jó hír az áfáról

itbusiness.hu15 órája

Felháborító a bíróság döntése a Jézust ábrázoló karikatúra ügyében

demokrata.hu15 órája

Elolvadtunk! Michael Douglas először tarthatta a kezében pár hetes unokáját

joy.hu16 órája

Végéhez közelít a Dunaferr drámája

autopro.hu19 órája

Müller Cecília elárulta, mikortól válhat kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás

life.hu19 órája