Bilincsben vitték el otthonából Iványi Gábor egyházának gazdasági vezetőjét

Startlap - Startlap
A lelkésszel szemben „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt zajlik az eljárás.

“A mai napon, 2024. február 20-án, reggel 6.00 órakor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói háromórás házkutatás után, bilincsben elvitték Békéscsabára Ónodi István lelkészt, az egyház és intézményei gazdasági hivatalának vezetőjét” – olvasható a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) közleményében, amit az egyház elnöke, Iványi Gábor jegyez.

Mint írják: a lelkész az eljárás közben és után nem telefonálhatott, a készülékét elvették, és nem hagytak ott sem a házkutatásról, sem az eljárás értelméről semmiféle hatósági iratot. Kérdésre, hogy mi a vád, azt válaszolták, hogy vád nincsen, nyomozás zajlik. Később ezt azzal egészítették ki a feleség számára, hogy „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt zajlik az eljárás.

“Ez a lépés egy nappal előzi meg az egyház rendes évi országos közgyűlését (zsinatát), és napra csaknem pontosan két évvel követi azt, hogy (2022. február 21-én) a NAV fegyveresei váratlanul ellepték az egyház központját és gazdasági hivatalát. Válogatás nélkül minden adathordozót és hivatalos iratot elkoboztak. Az eljárásról azóta semmiféle információt nem adtak. Az elvitt személyi és egyéb anyagokat, számítógépeket nem szolgáltatták vissza” – olvasható a közleményben.

Címlapkép: Iványi Gábor. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez is érdekelhet

képcím

Hatóság elleni erőszakkal gyanúsítják Iványi Gábort és...

képcím

Minden autótulajdonos értesítést kap a NAV-tól

képcím

Több mint egymillió eurót talált a NAV egy Ferrariban