Betilthatják a Opera előadását a szereplők bőrszíne miatt

Startlap - Startlap
Ókovács Szilveszternek vannak még fegyverei.

Hazai énekesek előadásában mutatja be a Magyar Állami Operaház január 27-én George Gershwin Porgy és Bess című operáját a budapesti Erkel Színházban Almási-Tóth András rendezésében.

Ira Gershwin, az opera szövegírója, a zeneszerző öccse végrendeletében a produkcióra vonatkozóan az “all-black cast” kitétellel rendelkezett, vagyis csak született fekete énekesek adhatják elő a darabot.

A jelenlegi szerződésben ez a kitétel nem szerepel, így az idei évadban négy alkalommal adják elő Gershwin művét – mondta el Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Az operát a következő évadban is játszani szeretnék, de kiderült, hogy egy meg nem nevezett magyar ellendrukker megtudta, hogy fehér színészekkel készülnek bemutatóra, és feljelentette az Operát a jogörökösnél – írja az Index.

„Vannak még fegyvereink, de nem szeretném, ha be kéne vetnünk őket. De ma ezt egyszerűen már nem lehet megtenni, ma már nem lehet bőrszín alapján meghatározni, ki mit énekelhet és mit nem” – nyilatkozta a lapnak Ókovács Szilveszter.

Az Opera egyébként jelzi a plakátokon, szóróanyagokon, hogy a jogtulajdonosok nem értenek egyet a feketék nélküli Porgy és Bess előadásával.

1970-ben a Magyar Állami Operaház már bemutatta saját művészeivel az alkotást, a kitétel bevezetése óta eltelt 35 évben azonban sem az Opera, sem más társulat nem játszhatta a darabot, ha nem felelt meg az előírásoknak.

 

Forrás: MTI

A címlapkép illusztráció (MTI/Szigetváry Zsolt)

Ez is érdekelhet

képcím

1,33 millióba került minden egyes szék a felújított Operaházban

képcím

Megmutatjuk az úszó olimpikon, Kenderesi Tamás barátnőjét

képcím

Megint fel kell újítani az Erkel Színházat, lehet, csak 2022...