Béremelést szeretne a szakszervezet: 'Lassan már lasszóval kell fogni a fiatalokat, hogy tűzoltók legyenek'

A tűzoltószakszervezet elnöke szerint pár éven belül 'óriási gondok lesznek'.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-23 18:33

Fotó: iStock

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint további béremelésre lenne szükség ahhoz, hogy a fiatalokat is a pályára csábítsák – írja az Infostart. Salamon Lajos úgy érzi, a munka nehézségéhez képest a fizetés aránytalan, és a Belügyi Érdekegyeztető Tanács elé vinné a bértárgyalást.

A kormány 2015-ben indította el a rendvédelmi életpályamodellt, ennek keretében 2019-ig átlagosan 50 százalékkal nőtt a tűzoltók illetménye. Az idén befejeződő program eredményeképpen egy kezdő tűzoltó nettó 180 ezer forint körüli összeget keres, az pedig még nem világos, mi lesz a folytatás. Még le sem ültek velünk egyeztetni. Abszolút vakon vagyunk ebben a történetben. Életpályáról beszélünk, de én abszolút nem úgy képzelek el egy életpályát, hogy nem tudom, három év múlva mi lesz az életpálya. Ez arról szólna, hogy ha az ember elkötelezi magát egy szervezethez, tudja, mire számíthat a pályafutása befejeződésekor. Itt most ezt nem látjuk

– magyarázza a szakszervezeti vezető, aki kiemelte a korai nyugdíjazás eltörlését. Mint mondja, már toborzókat kell tartani, hogy új munkaerőt szerezzenek, a szolgálati nyugdíj megszűnése miatt pedig “óriási gondok lesznek itt pár éven belül”.

Nehéz lesz elképzelni itt 55-60 év fölötti tűzoltókat, aktívan azt a munkát végezni, amit fiatalon tudtak. Nem véletlenül volt kitalálva a korai nyugdíjba vonulási lehetőség. Addigra az emberek teljesen elhasználódnak.

Az InfoRádió felkereste a Belügyminisztériumot a béremelés ügyében, ahol kérdésükre felidézték: 2015. júliusától bevezették a 66 ezer főt érintő, hárompilléres rendvédelmi életpálya modellt, melynek során átlagosan 50 százalékos illetményfejlesztést eszközöltek a 2015-ös évi illetményhez képest. Ennek továbbfejlesztését a 2019. évi, az új életpályamodellre történő teljes illetménybeállás hatásainak ismeretében fogja felülvizsgálni a tárca.

Ígéretük szerint ez kiterjed majd az illetményrendszeren kívül egyéb juttatási és támogatási formák biztosításának lehetőségére is. Hozzátették azt is, hogy a BM folyamatosan egyeztet a Belügyi Érdekegyeztető Tanáccsal és a Rendészeti Ágazati Érdekegyeztetési Tanáccsal az életpályaprogram azon elemeiről, amik az állomány élet- és munkakörülményeit érintik.

Mai nap hírei

Felháborító a bíróság döntése a Jézust ábrázoló karikatúra ügyében

demokrata.hu5 órája

Elolvadtunk! Michael Douglas először tarthatta a kezében pár hetes unokáját

joy.hu7 órája

Végéhez közelít a Dunaferr drámája

autopro.hu9 órája

Müller Cecília elárulta, mikortól válhat kötelezővé a koronavírus elleni védőoltás

life.hu10 órája

Egyre többen használják a DuckDuckGo privát keresőt

gsmring.hu11 órája

A szülő nők magukra maradtak a hálapénz eltörlése miatt?

wmn.hu12 órája

Kilazult a szélturbina lapátja és összedőlt

tisztajovo.hu12 órája

Katasztrofális sátrazásom története: laza vagyok, de ami sok, az sok, és ez bizony sok volt

she.life.hu13 órája