Szabolcsi rendőrök az országos főkapitányhoz fordultak: három évig megtagadta a kapitányuk a túlórapénzek kifizetését

Startlap - Startlap
Az állomány szerint több százmilliós összegggel károsították meg őket. A testület többször próbálta tagadni a vádakat, ezért a legmagasabb vezetőhöz fordultak, hogy végre valaki álljon ki a jogaikért.

Az Index korábban már többször írt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrökkel történő visszaélésekről, miszerint a helyi főkapitány nem hajlandó kifizetni túlóráikat. A vádakat letagadták, a szabolcsi rendőrök pedig egy levélben jelezték az országos főkapitány felé: a portál értesülései hibátlanok voltak, súlyos jogsértés érte őket.

Segítségért fordultunk önhöz, mint a főnökünkhöz! Tisztelettel megkövetjük a szabályokat; de szeretnénk leszögezni, hogy ha ránk is vonatkoznak a jogszabályok és a belső szabályok, és ellenünk fegyelmi vagy büntetőeljárást is tudnak indítani, akkor ezek a szabályok ugyanúgy vonatkozzanak Farkas József főkapitányra is! Mivel a főkapitány is egy kolléga, nehéz nekünk leveleket írni róla önnek, szerettük volna házon belül elintézni ezt, de nem lehetett

– olvasható a Balogh János országos rendőrfőkapitánynak szóló levélben. A rendőrök leszögezik: nem politizálni akarnak, “házon belül” szerették volna rendezni az ügyet, de erre nem volt lehetőségük, ugyanis aki jelezte a gondot a megyei kapitánynak, annak azt mondták, nyugodtan szedheti a sátorfáját.

Mint írják, “ilyen rendszerszintű visszaéléssel – amivel 3 éve küzdünk – még nem találkoztunk”. Arról van szó, hogy a törvény szerint a rendőrök szabadon rendelkezhetnek arról, mit kérnek túlóráikért: pénzt, vagy szabadidőt. Ezt a jogot azonban a beszámolók szerint Farkas József megyei főkapitány 2015. október 15-től kezdve megtagadta beosztottjaitól, és nem volt hajlandó anyagi kompenzációt nyújtani a túlmunkáért. Farkas József három évvel ezelőtt négy napra “magához vonta a túlórák elrendelésének jogkörét”, ami előtte a helyi kapitányokhoz és a határrendészeti kirendeltséghez tartozott.

Ezalatt a 4 nap alatt ugyanis a főkapitány nem akart pénzt fizetni a dolgozó munkatársainak a túlórákért. Amikor ezalatt a 4 nap alatt bármilyen alapjogcímes túlórát igénylő esemény történt, akkor a szolgálati út betartásával felhívták a főkapitány urat, és mint addig is, jelentős részben pénzben kérte az állomány a túlóráját. Ő azonban ezt megtagadta és a teljesítendő túlórák csak egy részét engedte pénzben megváltani.

Ez a rendszer azért csak ilyen rövid ideig tartott, mert “a főkapitány úr nem tudta kezelni a saját maga által teremtett helyzetet”, ezért a szabadidőben megváltható túlórák engedélyezését visszaadta a helyi parancsnokok jogkörébe. Viszont “a fizetős túlórák jogkörét megtartotta magának”, amivel “kényszerhelyzetbe hozta” a saját kapitányait és helyi rendőrkapitányságok vezetőit, és “elkezdődött a megyében az a helyzet, hogy ha az állomány egyik tagja a túlóráját a törvény szellemében szabad választása alapján pénzben akarta megváltani, akkor a főkapitány úrhoz kellett fordulni”.

Farkas József megyei főkapitány azonban csak a túlórák töredékénél bólintott rá arra, hogy pénzben váltsák meg őket. A levélben arról írnak, hogy ez 2017. június 29-ig ment így, de a helyzet utána sem lett jobb: ekkor Farkas visszaadta a saját kapitányainak a túlórákkal kapcsolatos teljes engedélyező jogkört, viszont keretszámot szabott arra nézve, hogy pontosan mennyi fizetős túlórát engedélyezhetnek. Vagyis mint írják, a vezető beosztottjait kényszerítette arra, hogy “nyirbálják meg a dolgozó rendőrök túlóráit és ők legyenek azok, akik a balhét elviszik helyette”.

A helyzetet a szabolcsi rendőrök több dokumentummal is alátámasztották, amikből a pontos számok is kiderültek. Ezek szerint a 2016 során keletkezett 55 880 óra alapjogcímes túlórából mindösszesen 7224 volt pénzben megváltva, amivel 190,6 millió forintot vettek el az állománytól.

Ez is érdekelhet

képcím

Rendőri intézkedés közben halt meg egy férfi Gödön

képcím

Állítja a rendőrség: nem volt gyermekrablás Budakeszin

képcím

Megtiltott egy gyűlést a BRFK – attól tartanak, erőszakhoz...