Bekapcsolva maradt a mikrofon: így találta ki Lezsák Sándor, hogyan fojtsa bele az ellenzékbe a szót 

A túlórakeret majdnem kétszeresére emeléséről szóló törvénymódosítási javaslat vitáját levezénylő fideszes politikus nem vette észre, hogy mindenki hallja, amit a szünetben mond.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-28 16:53

MTI/Koszticsák Szilárd

Éjszakába nyúló vitával tárgyalta a parlament kedd este a Munka törvénykönyve módosítását, amely az egy év alatt elrendelhető túlórák számát a jelenlegi 250-ről 400-ra növelné, valamint egy helyett három évet biztosítana a munkáltatóknak a munkaidőkeret elszámoltatására. Az ülést levzető elnök, Lezsák Sándor először megvonta a szót a javaslatot hevesen bíráló ellenzékiektől, majd lezárta a vitát. Mindeközben nem vett tudomást arról, hogy a mikrofonja bekapcsolva maradt – vette észre a hvg.hu.

Az Országgyűlés alelnöke a vita közben elrendelt szünetben felejtette bekapcsolva a mikrofonját, amin keresztül a parlamenti közvetítésen jól hallható, ahogy segítőjével megbeszéli, hogyan tehetnének pontot a vitára. Lezsákék arról beszélnek, hogy nem kéne bent ülni reggelig, bár “lehet, hogy ezt akarják”.

Felvetik, hogy újabb tárgyalási szünetet rendeljenek fel, majd Lezsák Sándor arról érdeklődik a segítőtől, hogy szót kell-e adnia mindenkinek. A házszabályt is átnézik, ami alapján a segítő megállapítja, hogy az ismételt felszólalásra az elnök ad engedélyt, vagyis arra hivatkozva, hogy feleslegesen ismétlik magukat, meg lehet vonni a felszólaloktól a szót.  

A szünet leteltével még néhány képviselőnek megadják a szót, majd Lezsák jelzi, hogy aki nem tér a tárgyra, személyeskedik, vagy nem hoz új elemeket a vitába, attól megvonja a felszólalás lehetőségét. Miután többen jelentkeznek ismételt felszólalásra, Lezsák felolvassa a házszabály szünetben megtalált vonatkozó passzusát az ismételt felszólalásokról, majd röviden lezavarja az ülést: három képviselőtől megvonja a szót, és lezárja a vitát. Először az LMP-s Demeter Mártától önismétlés, aztán az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikótól és a független Szél Bernadettől az ülésvezetés bírálata miatt vonta meg a szót. 

 

Mai nap hírei

Hoteligazgató: aki nincs beoltva, azt teljesen kizártuk a szállodai rendszerből

novekedes.hu11 órája

Harmincéves villamosokat vesz a főváros

vg.hu14 órája

Csobbanni akart egyet a 13 éves fiú a hőségben, holtan bukkant elő a vízből

metropol.hu16 órája

Sokaknak kell a 219 ezer forint támogatás

privatbankar.hu17 órája

Hadházy feljelentése után a NAV nyomozói megtekintették Mészáros Lőrinc katonai járműveit

444.hu18 órája

Döntöttek: Szijjártó Péter lett az operatív törzs vezetője

nyugatifeny.hu19 órája

Évtizedek óta eltűnt repülőgép bukkanhatott elő a kiszáradt tóból

hirado.hu19 órája

4 milliárd dollárt bukott a Coca-Cola, miután Cristiano Ronaldo elpakolta az üvegeket a sajtótájékoztatón

mfor.hu19 órája