’Budapestnek égnie kell’ – a 'rabszolgatörvényről' vitázott a parlament

Startlap - Startlap
Folytatódott a vita a munkaidőkeret emeléséről.

A parlament a munkaidőkeret emeléséről szóló fideszes javaslat tárgyalásával folytatta ülésnapját szerdára virradó éjszaka. Az ellenzéki képviselők a kedd esti órákban kezdődő általános vitában több mint négy órán keresztül kifogásolták a változtatásokat, mígnem Lezsák Sándor levezető elnök nem adott szót az ismételt felszólalásokra.

400-ra növelnék az egy év alatt elrendelhető túlórák számát a kollektív szerződéssel rendelkező vállalatoknál a fideszes Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos által közösen benyújtott javaslata alapján. Azzal is módosítanák a munka törvénykönyvét, hogy a jelenlegi egy helyett három év alatt kellene elszámolni a munkaadóknak a munkaidőkerettel.

A szakszervezetek tiltakoznak, modernkori rabszolgaságot emlegetnek, így szinte bármikor berendelhetők lennének a munkavállalók, a több műszakban dolgozók például akár négy héten keresztül reggeltől estig munkára kötelezhetők.

 

A képviselőcsoportok vezérszónoki felszólalásait követően Szél Bernadett (független) hangsúlyozta: a törvényjavaslat elfogadása esetén valamennyi ellenzéki párt támogatását kéri majd annak érdekében, hogy a törvénymódosítás az Alkotmánybíróság elé kerüljön.

A vitában számos képviselő szólalt fel, de többnyire a vezérszónoki felszólalásban már ismertetett álláspontokat ismételték meg. Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt mondta, hogy 2006-ban Budapestet ennél sokkal kevesebbért gyújtották fel, és ha elfogadják ezt a javaslatot, akkor “Budapestnek égnie kell”.

Varga László (MSZP) jelezte, a törvény megszavazása és kihirdetése esetén az ellenzéki pártok összefogva meg fogják találni azokat a demokratikus eszközöket, amelyek “jobb belátásra” térítik majd a kormányt.

Nem adott szót  

Lezsák Sándor levezető elnök jelezte, hogy a házszabály értelmében nem fog már minden bejelentkezett felszólalónak újra szót adni és kérte a képviselőket, hogy a törvényről beszéljenek, ne térjenek el a tárgytól és ne ismételjék meg a korábban már elhangzott álláspontokat. 

A következőként felszólaló Varju László (DK) betartva az elnök kérését felolvasta a törvényjavaslat teljes szövegét. 

Az összesen mintegy ötórás vita végén Lezsák Sándor a házszabályra hivatkozva nem adott szót több, ismételten felszólalásra jelentkező ellenzéki képviselőnek és lezárta a vitát. Az Országgyűlés alelnöke ezt megelőzően Demeter Mártától (LMP) önismétlés, Bangóné Borbély Ildikótól (MSZP) és Szél Bernadettől (független) pedig az ülésvezetés bírálata miatt vonta meg a szót. 

Kósa szerint értelmetlenek az ellenzék kritikái

Kósa Lajos előterjesztői zárszavában úgy fogalmazott, “régen hallott ennyi marhaságot”, mint amennyit az ellenzék elmondott a vitában, egyúttal jelezte, az MSZP képviselőinek fizikai fenyegetést megfogalmazó bekiabálásai miatt a házbizottsághoz fordul.

Kiemelte, azért is értelmetlennek tartja az ellenzéki kritikák többségét, mert indítványa elfogadása után továbbra is alapszabályként minden munkanap 8 órás, a munkahét pedig ötnapos lesz, nem csökken a pihenő- és munkaszüneti napok száma, a hónap végén pedig mindenkinek meg kell kapnia a bérét.

A Fidesz politikusa hangsúlyozta, a munkavállalók heti munkavégzése a jövőben sem haladhatja meg a 48 órát túlmunka elrendelése esetén sem. Kifejtette továbbá, javaslata nem érinti a rendkívüli munkavégzés szabályait, vagyis azokat a túlmunkákat, amikor valamilyen előre nem látható körülmény indokolja a túlórát.

Kósa Lajos elmondta, az előterjesztés az előre tervezett túlmunka elrendelését szabályozza, ugyanakkor nem változtat azon az alapvető szabályon sem, hogy a túlmunkát mindig kötelezően ki kell adni szabadnapként a munkavállalóknak. 

Kitért továbbá arra is, a javaslat a legtöbb ágazatra nem lesz hatással, ugyanakkor néhány, egyenlőtlen munkavégzést igénylő területen kimondottan hasznos lesz a munkavállalóknak is. 

Ügyrendi felszólalások a lezárt vita miatt

A zárszó elhangzása után az ellenzéki képviselők ügyrendi felszólalásokban nehezményezték, hogy Lezsák Sándor megvonta tőlük a szót, illetve nem adott lehetőséget ismételt felszólalásokra. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Vadai Ágnes (DK), Demeter Márta (MSZP) és Szél Bernadett (független) is azt kérte, hogy a levezető elnök azonnal függessze fel az ülést és hívja össze a házbizottságot, mert szerintük túlterjeszkedett hatáskörén. Tordai Bence (Párbeszéd) azt kezdeményezte, hogy a továbbiakban más alelnök vezesse az ülést, ha ez nem lehetséges, akkor függesszék fel az ülést.

Lezsák Sándor válaszában kijelentette, mindenben a házszabály szerint járt el, ha ezzel a képviselők nem értenek egyet, akkor forduljanak a házbizottsághoz.

Az ellenzéki képviselők ezt követően az utolsó két napirendi pont tárgyalásáról kivonultak az ülésteremből.

 

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Rejtély, miért vette el Novák Katalin egy 10 éves magyar kislány...

képcím

Kocsis Máté így kért elnézést Jakab Pétertől

képcím

Népszava: szinte az összes Budapestre tervezett állami projekt...