Az online család: Skype, Viber, Facebook videochat és társai - ezt kell róluk tudnod

Amelyekkel a távolság is legyőzhető, és a család és a barátok is együtt lehetnek.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-14 11:00

Fotó: Thinkstock

Globalizálódó világunkban nincsenek távolságok, az internet segítségével pedig már-már a fizikai akadályokat is le tudjuk győzni. Persze ez utóbbi hangsúlyozottan csak majdnem, hiszen a jelenlét, az érintés, ölelés és a szeretet más egyéb megjelenési formái nem pótolhatóak.

De ha a család tagjai, a barátok, szerelmesek valamilyen ok miatt messze szakadtak egymástól, a különféle online megoldások nagyon sokat segítenek a kapcsolattartásban.

Fotó: Thinkstock

Nincs kötöttség

Az online kapcsolattartási módok egyik legfőbb előnye, hogy korlátozott költség mellett vehetők igénybe.

Mit jelent ez?

Hogy nem a hívások ideje képezi a költségek alapját, hanem az internet-előfizetés. Vagyis, ha van egy korlátlan előfizetésünk, akkor bármennyit (video)chatelhetünk (persze ha nem korlátlan az előfizetés, a chat és a videochat az adatforgalom révén növeli a költségeket).

Néhány évtizeddel ezelőtt, ha egy szerettünk külföldre távozott, akkor várhattuk a leveleket és nagy ritkán megengedhettünk magunknak egy-egy rövid telefont, hiszen a nemzetközi hívás rendkívül drága volt. Édeskevés volt ez a hiányérzet kompenzálására, legfeljebb arra volt elég, hogy tudjuk, a másik él, jól van, és csak a legfontosabb híreket oszthattuk meg egymással.

Fotó: Thinkstock

Sok információt oszthatunk meg

A Skype, ICQ és más írásos messenger-programokból kinőtt, napjainkra videohívást is lehetővé tevő alkalmazások óriási előrelépést jelentettek. Egy stabil és megfelelően széles sávú internet-előfizetés mellett szinte bármikor kapcsolatba léphetünk egymással. Láthatjuk a másik arcát, gesztusait, mozgását, ami a régebben küldözgetett fényképeknél sokkal több információt hordozhat számunkra (például a nagyszülőknek, hogy láthatják külföldön született unokájukat, amint integet).

A Facebook videochat csak annyiban különbözik a felsoroltaktól, hogy nem kell miatta külön programot telepíteni a gépünkre, viszont alap, hogy a beszélgetés mindkét résztvevője tag legyen napjaink legnépszerűbb közösségi oldalán. A Gmail részeként is elérhetünk chatet és videochatet, itt a Facebook-hoz hasonlóan nincs szükség külön program telepítésére, viszont tagja kell, hogy legyünk a Google-közösségnek.

A Viber az okostelefonok közötti online kommunikációra lett kifejlesztve, és videohívást is lehetővé tesz. Mára már lehetőség van asztali gépről is kommunikálni az okostelefonnal, bár a két számítógép közötti kapcsolatteremtésre nem alkalmas.

Mai nap hírei

A 10 legfontosabb pénteki átigazolási hír, amiről lemaradtál

eurosport.hosszabbitas.hu11 órája

Ausztria: megérkezett a szeptemberi tél

sielok.hu11 órája

Már a kertek alatt van a hidegfront

agroinform.hu14 órája

Zseniális, ahogy Szijjártó Péter helyre teszi Hadházyt és az ellenzéki propagandasajtót

demokrata.hu15 órája

Márki-Zay Péter nem hagyta szó nélkül a luxusminiszter újabb luxusutazgatását

csongrad.ezalenyeg.hu16 órája

7 uniós tagállamra – köztük Magyarországra – adott ki figyelmeztetést az európai járványügy

igenyesferfi.hu17 órája

Óriási változás történt Trokán Annáéknál

napidoktor.hu19 órája

Kisvárdai Fecskeház - ingyen lakás puszira

szabadeuropa.hu20 órája